Jordskjelv i Israel

Israel ligger i en jordskjelvsone. Fra bibel-historien husker vi fortellingen om Sodoma og Gomorra, og om hvordan det regnet ild ned over disse byene. Mange forskere regner med at dette var et seismologisk fenomen. Det har vært flere halvsterke jordskjelv i Israel de senere år. Jordskjelv-ekspertene mener at det er temmelig sannsynlig at det vil komme et større jordskjelv en eller annen gang i løpet av de nærmeste 50 år - og det kan like gjerne komme i morgen som siden.
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

Jordskorpen består av flak eller plater med en tykkelse som varierer ganske mye, men 100 km kan være et slags gjennomsnittstall. Disse platene beveger seg. Enhver som ser på et verdenskart, kan se at Amerika passer godt sammen med Europa og Afrika, og fremdeles driver disse kontinentene fra hverandre med noen centimeter pr. år. Himalaya er dannet ved at den indiske platen kolliderer med den sibirske. Derfor kan man finne rester etter muslinger og annet havliv høyt til fjells.

California er et annet kjent tilfelle. Der glir to plater i en sidelengs bevegelse. Det minner om to bøker som ligger ved siden av hverandre på et bord, og hvor den ene flyttes mens den ligger inntil den andre. Det er dette som ligger bak de store jordskjelvene der.

I Israel er det en situasjon som minner om California. Det går en aktiv forkastningssone fra Rødehavet langs Jordandalen opp til Syria. Det kan også være sideforkastninger, som et slags tre med greiner. I en slik sone er jordskjelv normalt.

Siste gangen det var et ødeleggende jordskjelv i dette området, var i 1927. Da var det et jordskjelv nord for Jeriko. 350 mennesker ble drept og ca. 800 bygninger ødelagt. I 1837 var det et jordskjelv som ødela store deler av byen Safed i Galilea. 5.000 mennesker ble drept. Jordskjelvet utløste en omfattende forfølgelse av jødene fra arabernes side. For hvorfor skulle vel Allah sende en slik stor katastrofe hvis det ikke var fordi det bodde vantro jøder der? – Dette er forresten typisk for hvordan jødene er blitt behandlet både i Europa og i arabiske land.

Etter jordskjelvet i Armenia i 1991, hvor israelere deltok med heder i hjelpearbeidet, kom det en undersøkelse i Israel som satte en støkk i israelerne. Den viste hvor dårlig nye bygninger er blitt kontrollert. Det betyr at et jordskjelv kan føre til at mange større bygninger raser sammen. En stor del av israelerne bor i boligblokker, så det ville kunne bli en omfattende katastrofe. Det er derfor tatt skritt for å stramme inn kontrollen med at byggeforskriftene blir holdt, og likeså skjerpe selve forskriftene.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelPå historisk bunn-nivå
Neste artikkelKan bli nytt Durban
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise