USAs støtte skyldes de kristne

Det er alminnelig antatt at når USA støtter Israel i så stor grad, skyldes det sterk støtte for Israel blant de amerikanske jødene. Men dette er langt fra hele sannheten.

De fleste jødene i USA bryr seg ikke noe særlig om Israel. De bryr seg ikke så mye om at de selv er jøder heller. Og selv blant dem som deltar aktivt i jødisk liv, er kjærligheten til Israel vaklende. Det kommer få amerikanske jøder til Israel nå. Bare 135 utlendinger studerer på Det hebraiske universitetet nå, det var over 500 for to år siden.
Amerikanske jøder vet også nokså lite om det som er skjedd i Israel siden intifadaen startet i september 2000. Unntaket er blant de ortodokse jødene i USA. Der er følelsene for Israel sterke og støtten ganske omfattende.

Jødiske stemmer teller lite
I New York utgjør jødene en så stor del av stemmene at de som skal bli valgt som senatorer der, må være tydelig pro-israelske.
Men når vi ser på Israels nære venner i Kongressen generelt, kommer mange av dem fra stater hvor det er få jøder: Senator Sam Brownback fra Kansas, senator Tim Hutchinson fra Arkansas, justisminister John Ashcroft og en rekke andre.

Disse politkerne er heller ikke nære venner av de jødiske lederne i USA. Snarere tvert imot: De jødiske lederne er “liberale”, mens disse politikerne er meget konservative. I alt fra abortsyn til sosialpolitikk har de ulike syn.

Kristentroen
De støtter derfor ikke Israel på grunn av synspunktene til jøder flest i USA, snarere til tross for dem. Deres synspunkter er formet ut fra deres egen samvittighet, og de gjenspeiler synspunktene blant stort sett kristne velgere. De kristne åpner sin Bibel og leser at Israel er det lovede land. Og det var jødene det ble lovet til.

Fromme kristne utgjør grunnfjellet i USAs støtte til Israel. Slike kristne teller tiervis av millioner. I motsetning til amerikanske jøder blir de ikke brydd når Israel blir kritisert i visse venstreorienterte kretser. Og de avlyser ikke turer til Israel fordi det har vært et terrorangrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ortodokse jøder og kristne
Ortodokse jøder finner det lett å ha kontakt med slike kristne venner. Disse kristne blir ikke brydd av å samtale om Gud og Bibelen (slik mange sekulære jøder blir). De snakker slik selv.

Bibeltroende kristne synes det er interessant å treffe jøder som holder Bibelens spiseregler og sabbaten og som er bundet av Bibelens lover på det seksuelle området.

Israels kristne venner blir fascinert når de treffer jøder som fortsatt regner Tempelfjellet som stedet hvor Gud var spesielt til stede.
Rosenblum mener at et godt forhold mellom ortodokse jøder og bibeltroende kristne er en viktig forutsetning for at den sterke støtten fra de kristne skal beholdes, og går sterkt inn for det.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Forrige artikkelUSA selger raketter
Neste artikkelMotstand mot fred i Jordan
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no