Motstand mot fred i Jordan

Tre dager før intifadaen startet i september 2000, utgav jordaneren Tareq Himidi sitt første nummer av Fredens stemme, en publikasjon som skulle fremme samarbeid mellom Israel og Jordan.

Kort tid etter begynte problemene for Himidi. Opposisjonsaviser skrev at han arbeider for den israelske etterretningsorganisasjonen Mossad. Noen ringte ham sent på kvelden og skjelte ham ut for å være forræder og truet ham hvis han fortsatte å utgi avisen. Slike trusler fortsetter fremdeles.

Ingen butikker ville selge avisen. Til slutt fant han et supermarked som ville.

Han fant ingen som ville trykke avisen heller. Han måtte dra til Ramallah på Vestbredden. Trykkeriet til avisen Al-Ayyam trykket den første utgaven. Reportere skriver i avisen, men bare anonymt. De frykter at det jordanske journalistforbundet vil utstøte dem hvis det blir kjent. Det betyr i realiteten yrkesforbud.

Du kan lese denne artikkelen på norsk fordi det er Israel-venner som støtter MIFFs arbeid med kontingent og gaver. Klikk her for å bli med på laget! 

En gruppe som kaller seg Anti-normaliseringskomiteen har utgitt en svarteliste med nesten 70 jordanske forretningsfolk, journalister m.m. som skal ha gjort seg “skyldig” i å samarbeide med Israel. Blant dem er Himidi. Det har ført til at mange av kundene ved restauranten han lever av har sluttet å komme.

Men Himidi er ikke den som gir seg i første motbakke. Han har reist injurie-søksmål for en jordansk rett mot komiteen. Det var vanskelig å finne en advokat som ville ta saken hans, men til slutt var det en som var villig. Etter den første høringen for retten fikk denne advokaten brev fra den jordanske advokatforeningen om at han var utstøtt. “Jeg tok saken fordi jeg støtter fred og fordi jeg mener at alle har rett til å prøve sin sak for retten på en skikkelig måte. Narkotikahandlere og andre kriminelle har advokater. Hvorfor skal ikke Hidimi ha det, som ikke har gjort noe galt?” sier advokaten. Men han vil ikke oppgi navnet sitt i avisen.

Når denne artikkelen blir skrevet, er det ikke klart hvordan Himidis sak går. (Han fører den selv.) Men uansett forteller dette noe om de vanskelige kårene freden har i Jordan. Det var ille før intifadaen begynte i september 2000, og nå er det enda verre.

Israel hadde håpet at Jordan ville oppheve en lov som gjør at man ikke kan praktisere som advokat, lege m. m. uten å være medlem av bransjeforeningen. Dermed kunne de som vil samarbeide, ha litt flere muligheter. Men denne lovendringen er utsatt på ubestemt tid. Motstanden mot kontakt med Israel er for sterk i befolkningen.
I august ble en israelsk forretningsmann drept i Amman.

Opposisjonsaviser applauderte mordet. Og det jordanske politiet viser liten interesse for saken. Det betyr at israelerne drar minst mulig til Jordan, noe som umuliggjør et utstrakt samarbeid.

Det finnes noen økonomiske samarbeidsprosjekter, og i sum har de holdt seg det siste året. Det har også vært en viss vekst, men mindre enn håpet. Ca. 22.000 jordanere arbeider i samarbeidsprosjekter. 34 prosjekter til er under forberedelse, med arbeid for 17.000. Hvor mye av dette som det virkelig blir noe av, er det vel ingen som egentlig vet.

Forrige artikkelUSAs støtte skyldes de kristne
Neste artikkelTre israelere drept
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -