Etter Arafat

Mange forhold tyder nå på at Arafats tid som leder er ute. Riktignok har han vært avskrevet flere ganger før, og vist en bemerkelsesverdig evne til å komme tilbake. Men det er vanskelig å tenke seg noe stort comeback denne gangen. Det måtte da være hvis han virkelig tar et oppgjør med palestinsk terror. Men det er få som tror at han er i stand til det.

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Når israelerne ikke har kuttet ut Arafat for lenge siden, skyldes det først og fremst frykt for at alternativet skulle bli enda verre: Fullstendig kaos i de palestinske områdene, eller at muslimske ledere overtar makten og intensiverer terroren.

Nå ser det ut for at statsminister Sharon er kommet til at det neppe kan bli stort verre enn det er. Mange høyre-orienterte israelere mener i dag at det er rimelige muligheter for at situasjonen etter Arafat vil bli bedre både for israelere og palestinere. De ser for seg at de palestinske områdene i praksis blir delt i flere småriker, med en “sterk mann” i hvert.

Håpet er da at Israel kan få en avtale med en av disse lokale herskerne. Han skal da sørge for at det ikke blir terror fra sitt område. Til gjengjeld skal israelerne gi dette området fordeler som større anledning til å arbeide i Israel, mer økonomisk hjelp m.m. Håpet er at dette skal bli så vellykket at de andre områdene etter hvert slutter seg til, de også.

Hvor realistisk et slikt opplegg er, vil tiden eventuelt vise, dersom det overhodet blir forsøkt.

Det er uenighet i Israel om de mer langsiktige forhandlingsløsningene. Men de er neppe aktuelle på kort sikt. Det er trolig mye som må stabiliseres før det kan bli reelle forhandlinger om en varig løsning.


Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelRekordkraftig aksjon
Neste artikkelSlår ned på terrorister
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise