Forhandle med Arafat?

Et hovedtema i Ariel Sharons valgkamp var at Israel ikke skulle "forhandle under ild". Med andre ord: Terroren og angrepene må stanse først, deretter kan Israel forhandle.

Etter terrorangrepet på USA 11. september har Israel fått større forståelse for dette synspunktet. Til og med EU har satt Hamas og Islamsk Jihad på listen over terrororganisasjoner, og forlangt at Arafat forbyr og oppløses disse organisasjonene. Det er også en sterkt økning i forståelsen av at når Arafat ikke gjør noe med terroren, må Israel ta saken i egne hender.

Situasjonen nå er at Arafat har arrestert noen få. Men stort sett er hele det palestinske terror-apparatet intakt. Arafat holdt en tale som har fått mye dekning i Vesten. Men han erklærte ikke intifadaen for slutt. Han sa bare at det ikke var i palestinernes interesse å foreta terror-angrep i Israel akkurat nå.

I denne situasjonen kommer det melding om at utenriksminister Peres har forhandlet med palestinske ledere og inngått en avtale om å anerkjenne en palestinsk stat.

Ifølge et regjeringsvedtak stiller Israel disse kravene for å begynne forhandlinger: Arafats styre skal arrestere terrorister, konfiskere ulovlige våpen, oppløse terror-organisasjoner, ta effektive mottiltak mot terror og stanse all oppfordring til vold (i medier og i undervisning).

I avtalen Peres skal ha framforhandlet, er disse punktene ikke betingelser som må oppfylles før forhandlingene begynner, men en del av en seks-ukersperiode hvor Israel skal avslutte avstengningen av de palestinske områdene, stanse veksten i bosetningene og overføre penger til palestinerne.

I en lederartikkel er Jerusalem Post meget negativ til dette. De skriver om Peres’ opplegg at dette er en “film” vi har sett før, med stort sett de samme “skuespillerne” i de samme rollene. Peres inngikk Oslo-avtalen bak ryggen på Yitzak Rabin og framla for han noe som mer eller mindre var en fullbyrdet kjensgjerning.

For egen regning til jeg tilføye at dersom dette går som det alltid har gått før, vil verden forvente at Israel oppfyller sin del av avtalen, mens det godtas (mer eller mindre) at Arafat ikke gjør noe for å oppfylle sin del.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelIsolasjonen virker
Neste artikkelArafat ikke til Betlehem
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise