Ny leder for Arbeiderpartiet

Som vi meldte i slutten av september, har det israelske Arbeiderpartiet vært lammet siden Ariel Sharon ble valgt til statsminister. Den tidligere lederen, Ehud Barak, trakk seg. Men det ble ikke valgt ny leder. Generalsekretæren har fungert som leder, og utenriksminister Shimon Peres har også vært en slags leder.
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

4. september ble det holdt primærvalg. De to kandidatene var forsvarsminister Binyamin Ben-Eliezer og “Stortingspresidenten” Avraham Burg. Burg fikk flest stemmer. Men resultatet ble meget jevnt, og Ben-Eliezer fikk det annullert pga. påstander om fusk. Det endte med at det ble omvalg i 50 kretser. Det førte til at forsvarsminister Ben-Eliezer vant med 2.500 stemmers margin (i alt stemte ca. 115.000 ved valget i september). Hovedårsaken var at den drusiske ministeren Salah Tarif, som støttet Burg i september, ikke støttet ham nå. Det førte til at mange drusere endret sin stemmegivning.

Valget av Ben-Eliezer bringer flere konflikter opp i dagen:
Hva med utenriksminister Shimon Peres? Siden Arbeiderpartiet ikke har hatt noen valgt leder, har han vært den i partiet som statsminister Sharon skulle forholde seg mest til. Nå blir det annerledes. Det blir helt klart en maktkamp mellom Ben-Eliezer og Shimon Peres.

I sammenheng med dette: Hva med venstrefløyen i Arbeiderpartiet? Ben-Eliezer tilhører høyrefløyen, og står ikke så fjernt fra Ariel Sharons syn. – Yossi Beilin er mannen som mange vil gi den største æren/skylden for Oslo-prosessen. I 1993 var han statssekretær hos utenriksminister Shimon Peres i regjeringen Rabin. Han sier at Ben-Eliezer forsøker å overgå Ariel Sharon i høyre-politikk. Han håper at Ben-Eliezer blir en “midlertidig” leder og at en annen blir statsministerkandidat. Det skal velges om et års tid, og da håper venstrefløyen på en ny sjanse.

Noen på venstresiden snakker om å bryte ut av partiet og danne et nytt parti, kanskje sammen med Meretz (Israels SV).

Ben-Eliezer går nå inn for nyvalg til Knesset så raskt som mulig, helst i løpet av år 2002. Dermed håper han kanskje at han lettere skal kunne få manøvrert seg inn i stillingen som partiets statsminister-kandidat enn om “fredsfløyen” får bedre tid på seg til å organisere et alternativ og samle seg om en felles kandidat. For også i “fredsfløyen” er det mange med store ambisjoner, og flere som nok ser på seg selv som naturlige statsministerkandidater. Det er neppe noen som venter at Arbeiderpartiet skal vinne neste valg, så Ben-Eliezer håper vel å kunne beholde lederstillingen i partiet selv etter et valgnederlag.

Arbeiderpartiet er i dag et parti i ruiner. Både venner og motstandere av partiet har i lengre tid stadig brukt uttrykk som “på dødsleiet”, “allerede dødt”, “venter bare på begravelsen”, “minnetale” osv. Ulike fløyer står imot hverandre. Motsetningene er politiske og personlige – det er mange som hater hverandre intenst. Meningsmålingene viser at partiet ville få en stor tilbakegang hvis det blir valg nå. – Det er en stor utfordring for Ben-Eliezer å skape et troverdig parti ut av dette kaoset.

Regjeringen
Statsminister Sharon gratulerte Ben-Eliezer med lederstillingen i Arbeiderpartiet. Ben-Eliezer går inn foreløpig inn for å fortsette regjeringssamarbeidet, og står ikke så fjernt fra Sharons syn som Peres og mange andre i Arbeiderpartiet.

Sharon har advart om at han vil kunne ha flertall også uten Arbeiderpartiet. Det vil da bli en regjering som vil måtte føre en mer høyreorientert linje. Mange i Arbeiderpartiet advarer mot å framprovosere det.

Men det kan tenkes at Ben-Eliezer vil se seg tjent med å gå i opposisjon og forsøke å etablere Arbeiderpartiet som et tydelig alternativ til Sharon.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelArafat ikke til Betlehem
Neste artikkelØkonomisk krise
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise