Korrupsjon blant lærere

Lederen og nestlederen i den største fagforeningen for lærere i Israel er arrestert. De er anklaget for å ha skaffet seg falske eksamenspapirer. Det er i Israel som i Norge at jo mer utdanning en lærer har, jo høyere lønn. Dette er hovedmotivet bak.

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

For dem som kjenner forholdene i israelsk skole, kom dette ikke som noen overraskelse. Det gjorde det ikke på politiet heller. De har visst om det i mange år. For det er ikke bare disse to lærerne som skaffer seg falske papirer fra alle slags falske “akademier” og “høyskoler”. Det har vært vanlig ved svært mange skoler. Men det har også vært vanlig i politiet selv og i andre deler av offentlig sektor.

Noen steder får man et papir på en akademisk grad ved bare å betale en sum penger. Andre steder er det tilsynelatende seriøst, men det blir ikke holdt regnskap med hvor mye man er til stede ved undervisningen, og det er lagt opp slik at det er mulig å fuske til eksamen. (Man kan f. eks. gi samme oppgave som et tidligere år, og gjøre det mulig å levere inn kopier av gamle besvarelser.) Det er mange varianter og typer av slike opplegg. Noen av de falske, akademiske gradene kjøpes fra utlandet, andre er israelske.

Da en bygning for ikke så lenge styrtet sammen under en bryllupsfeiring fordi den ikke tålte vekten av alle gjestene, kom det fram at det har vært en farlig praksis i bygningsbransjen: Det er ikke noen kontroll med sikkerheten ved et bygg før det er ferdigstilt. Men så viser det seg at et bygg kan brukes i år etter år uten en slik formell ferdigstilling. Dermed er alle slags manglende sikkerhet mulig i praksis, selv om forskriftene kanskje kan være greie nok.

I en lederartikkel 13.12 går Jerusalem Post inn for en skikkelig opprydning. De tusener av lærere som har fått lønnstillegg på falske premisser, må bli fratatt dette. Så får man heller heve lønnen for å dekke tapet. Økt utdanning bør for øvrig ikke automatisk føre til mer lønn, mener Post, uten at det virkelig viser igjen på lærergjerningen.


Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelHusødeleggelse “uunngåelig”
Neste artikkelTo drept i terrorangrep
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise