Angrep i Jordan-dalen

På 1. juledag åpnet noen palestinere ild mot en grensepatrulje fra det israelske forsvaret ved grensen mot Jordan. Det skjedde tidlig om morgenen, og førte til et lite slag som varte en stor del av dagen. Da kampene var over, var en israelsk soldat drept og fire såret. To av angriperne ble også drept.

Angrepet kom helt uventet, for jordanerne har klart å holde grensen meget fredelig etter at en fredsavtale ble undertegnet i oktober 1994.
Under trefningen nå i julen var det et meget nært samarbeid mellom israelske og jordanske styrker. Straks det palestinske angrepet ble meldt, begynte samarbeidet mellom israelere og jordanere. Brigade-kommandoene på begge sider holdt nær kontakt. Samarbeidet omfatter bl. a. kart, de har felles referansepunkter. Derfor er det lett å fortelle hverandre hvor ting skjer. Jordanske soldater angrep palestinerne fra øst, israelere fra vest.

Men jordanerne må være forsiktige. Det må ikke bli kjent at de samarbeider nært med israelerne, for det kan øke motstanden mot kongen og regjeringen i den arabiske verden generelt og i den jordanske befolkningen spesielt. Da en løsmunnet israeler fortalte at israelske soldater hadde vært inne på jordansk område som en del av operasjonen, ble det benektet offisielt av begge parter.

Til tross for denne klare holdningen i den jordanske ledelsen, er det likevel stor sympati for palestinerne på grasrota. Flertallet av befolkningen i Jordan er palestinere, i den forstand at de er flyktninger fra Israel, Vestbredden og Gaza og deres etterkommere. Det er derfor en viss frykt for at enkelte jordanske soldater hjelper palestinske terrorister på eget initiativ. Israelerne gjennomgår nå sine rutiner og skjerper sin beredskap ytterligere. Men helt garantert mot slike episoder kan man neppe noen gang bli.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Forrige artikkel250.000 uten arbeid
Neste artikkelSeks israelere drept
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise