Våpen til Tyrkia

Noen har kalt Tyrkia for “Israels nest beste venn” etter USA. Andre vil gi India den æren. Uansett: Det forholdet Israel for tiden har til Tyrkia, er bedre enn forholdet til mange andre land (bl. a. europeiske).

Samarbeidet med Tyrkia er ikke minst sterkt på det militære området. De har felles potensielle fiender, Syria og Irak. Og Israel har høy teknologi på våpen, noe Tyrkia trenger.

Tyrkia kjøper derfor mange nye våpen fra Israel. Men ikke bare det: Israel oppgraderer gamle våpen. Nylig vant Israel et anbud på nesten en milliard kroner: Tyrkiske helikoptre skal utstyres med moderne, elektroniske systemer.

I høst har det vært forhandlinger om at israelske bedrifter skulle oppgradere gamle M-60-tanks. Men like før jul brøt Tyrkia forhandlingene. Det var meldinger om at det skyldtes press fra USA: Amerikanerne betrakter Israel ikke bare som en venn og alliert, men også som en brysom konkurrent. Andre meldinger sier at bruddet var et forsøk fra Tyrkia på å få redusert pris og økte under-leveranser fra Tyrkia. Det dreier seg om mye penger, 5-6 milliarder kroner.

I julen kom det meldinger om at statsministeren i Tyrkia, Bulent Ecevit, ønsker å gjenoppta forhandlingene med israelerne.

Forrige artikkelI kamp med Hizbollah
Neste artikkelSelvmordsbomber skadet 25
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no