Ambassadør avvist

Da Irans daværende leder, ayatollah Ruhollah Khomeini, i 1989 utstedte en fatwa om at den britiske forfatteren Salman Rushdie skulle drepes for angivelig blasfemi i boken Sataniske vers, brøt Storbritannia den diplomatiske forbindelsen med Iran.

I 1998 ble forbindelsen gjenopptatt. Den britiske ambassadøren het Nick Brown. Han reiste hjem ved årsskiftet etter en normal ambassadørperiode.

En talsmann for det britiske utenriksdepartementet bekrefter at Storbritannia har fortalt Iran hvem som er utpekt til ny ambassadør, men vil ikke selv si hvem kandidaten er. Men det er blitt kjent gjennom den iranske dagsavisen Jomhuri Islami. Avisen hevder at det er David Reddaway. Og han er uønsket i Iran fordi han er «en jøde og et medlem av [britisk] etterretning». Ifølge avisen har Storbritannia truet med å nedgradere den diplomatiske forbindelsen hvis Reddaway ikke blir godkjent.

Den britiske talsmannen sier at det ennå ikke er kommet noe formelt svar fra Iran. Han ble spurt om en jøde kunne bli ambassadør i et arabisk eller islamsk land. Han svarte: «Utnevnelser blir gjort etter fortjeneste, ikke ut fra religiøs eller etnisk bakgrunn.»

David Reddaway er 48 år gammel. Han er gift med en kvinne av iransk opprinnelse og snakker språket (farsi) flytende. Han har tjenestegjort ved den britiske ambassaden i Teheran tidligere.

Når dette blir skrevet, har vi ikke registrert noen melding om hvordan dette gikk. Men det forteller noe om holdningene i Iran.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelRisiko i Israel og i USA
Neste artikkelVil presse Arafat
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise