Rakettangrep mot Israel?

Det er inngått en “forståelse” mellom USA og Israel om at Israel vil få beskjed før et eventuelt amerikansk angrep på Irak. Det er nemlig mange som frykter at dersom Saddam Hussein føler seg trengt inn i et hjørne, vil han bruke sine mest dødelige våpen (“dommedagsvåpen”) mot Israel. Det vil trolig dreie seg om farlig giftgass og farlige smittestoffer, bl. a. av miltbrann.

Når noen sender raketter mot Israel, må rakettene først komme gjennom Israels rakettforsvar. Israel har en forbedret utgave av Patriot-rakettene som mange kanskje husker fra Golfkrigen i 1991. Israel har også Arrow, et anti-rakett-raketter som er utviklet i Israel og som er bedre enn Patriot-rakettene, som er amerikanske.
I tillegg til rakettforsvaret er Israel beskyttet av evnen til hard gjengjeldelse for et eventuelt angrep med kjemiske eller biologiske våpen. Håpet er at sterke trusler skal forhindre fienden å bruke slike våpen i det hele tatt. Det er alminnelig antatt at Israel har atomvåpen.

I en øvelse som ble avholdt i januar, ble det forutsatt at det først kom raketter fra Irak, siden også fra Syria, at noen raketter ble stanset av rakettforsvaret, men noen slapp også gjennom. Rakettene fra Syria inneholdt “kjemiske våpen”, altså giftgass.

I Israel skal sivilforsvaret ikke gjøre så mye selv under en krise, hovedfunksjonen er å organisere politi, brannvesen, Magen David Adom (Israels svar på Røde Kors) og andre grupper. Men det er mange uavklarte forhold, bl. a. hvem sivilforsvarsledelsen sorterer under. Etter litt fram og tilbake blir den nå underlagt hæren, selv om den har vært behandlet som et stebarn der, med små bevilgninger. Sommeren 2001 var det ikke en gang nok penger til å fornye gassmaskene i den israelske befolkningen. (Alle israelere har beskyttelse mot gassangrep.) Men nå blir det produsert ca. 100.000 gassmasker i måneden.

Det mange mener er den viktigste oppgaven på dette feltet, er økt opplysning til den israelske befolkningen: Hva gjør man i tilfelle et angrep med giftgass eller med smittsomme sykdommer? Hvordan kan syke behandles uten at behandleren blir smittet? Hva skal sivile som er i nærheten av katastrofe-stedet gjøre? Det finnes et Internett-sted som forteller om dette. Men mange mener at det må gjøres mye mer for å få opplysningene ut til folk flest.

Forrige artikkel– Vi stanset åtte selvmordsangrep
Neste artikkelBesøk hos Arafat
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no