Ingen konkurrent til Arafat

Arafat sa nylig at hvis han skulle "forsvinne", vil Abu Ala (også kalt Ahmed Qureia) etterfølge ham som leder av den palestinske administrasjonen og Abu Mazen (også kalt Mahmoud Abbas) som leder for PLO.

Men med det har han ikke utpekt noen etterfølger. Han har bare opplyst hva som er prosedyren: I det palestinske styrets grunnlov blir det bestemt at presidenten for det palestinske rådet (valgt i januar 1996, perioden gikk ut i januar 2000), skal overta lederens plass i to måneder. Det var dette Arafat snakket om. Men deretter skal det holdes valg, og det skal bestemme hvem som skal bli ny formann.

Abu Mazen skal overta ledelsen av PLO til det kan velges en ny formann. Det er vanskeligere å få det til, for PLO-medlemmene er spredt over det meste av verden. Abu Mazen har vært generalsekretær i eksekutiv-komiteen, og dermed den som skulle fungere som leder når Arafat ikke var til stede, siden 1994.

Det som er spesielt i dagens situasjon, er at Arafat sitter som en slags fange i sitt kontor i Ramallah, mens Abu Mazen, Abu Ala og andre palestinske ledere fører politiske samtaler i Jerusalem, USA og Europa. (Også Sharon har truffet palestinske ledere.) De understreker dermed Arafats isolerte stilling.

Fremdeles leder
Tross sine problemer er Arafat fremdeles meget populær i den palestinske befolkningen, og han klarer ofte å vekke begeistring blant de palestinske delegasjonene som besøker ham.

Palestinske ledere nekter å uttale seg om hvem som skal etterfølge Arafat. Saken er ikke på dagsorden, sier de. Jibril Rajoub, som er tretti år yngre enn Arafat, sa at han håpet at han selv ville dø før Arafat, for det ville være så hjerteskjærende å oppleve lederens død.

Fritt etter Danny Rubinstein i Ha’aretz, 8. februar 2002.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelBesøk hos Arafat
Neste artikkel– Ingen i PA er immune
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise