Saudi-Arabias “fredsplan”

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Ser vi nærmere etter, viser det seg at Saudi-Arabia ikke la fram noen fredsplan i det hele tatt. (Kanskje kan det komme siden.) Men kronprins Abdullah, som er den egentlige herskeren under kongens sykdom, skal ha nevnt noen ideer for Thomas Friedmann i New York Times. Han er amerikansk jøde og mangeårig kritiker av Israel. Han skal ha sagt at dersom Israel går med på å trekke seg tilbake fra alle de områdene landet okkuperte i 1967, inkludert hele Øst-Jerusalem, skal alle arabiske land anerkjenne Israel og innlede normale forbindelser med den jødiske staten.

Nå arbeides det med å presentere “fredsplanen” på et arabisk toppmøte i Beirut 27. og 28. mars. Ifølge den israelske avisen Ha’aretz for 9. mars har den palestinske planleggingsministeren, Nabil Sha’ath, sagt at planen vil inneholde krav om at de arabiske flyktningene fra 1948 skal ha rett til å vende tilbake til Israel. Dermed blir “freden” uten mening, for det vil bli et “Israel” med arabisk flertall. Og på bakgrunn av tidligere erfaringer vet vi at de arabiske lederne ikke vil skamme seg over å vedta dette, selv om deres egne land har jaget og frosset ut nesten alle sine jøder, de fleste er flyktet til Israel.

Siden er det kommet meldinger om at det nok ikke er meningen at forholdet skal “normaliseres”.

Ikke noe nytt
For oss som har fulgt med en tid, er det som skjer en uttrykk for at “verden vil bedras”. Noe tilsvarende er skjedd tidligere også. I 1981 la kong Fadh fram en plan på et arabisk toppmøte i Fez. Den gikk ut på full israelsk tilbaketrekning til grensen før juni 1967, en slutt på krigstilstanden med Israel – og at de arabiske flyktningene skulle ha rett til å “vende tilbake”.

Etter Golfkrigen i 1991 kom Saudi-Arabia også med antydninger. Krigen hadde vist dem hvem som var deres fiender, “og det er ikke israelerne”. Et stort antall palestinere ble utvist, og kontakten med Arafat ble brutt. Det ble avtalt et møte mellom den israelske ministeren Dan Meridor og den saudi-arabiske ambassadøren i Washington. Men da Meridor kom, var ambassadøren blitt “syk”. Han ble aldri frisk fra den sykdommen, men han har vært aktiv i en lang rekke andre sammenhenger – hele tiden.

Hensikten med den saudi-arabiske planen nå er trolig først og fremst å forsøke å trekke oppmerksomheten bort fra at kongedømmet nekter å delta på noe vis i det forestående angrepet på Irak. USA får ikke bruke sine baser i Saudi-Arabia.

Men man må undres over vestlige reportere og diplomater: At de virkelig vil dumme seg ut med å gå på limpinnen på denne måten.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Forrige artikkelKan bane vei for våpenhvilesamtaler
Neste artikkelFire israelere drept
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no