Eksplosjon i Tunisia

11. april kom det meldinger om en eksplosjon i Tunisia. Det spesielle med den, var at den skjedde like ved den største synagogen i Tunisia, Ghiba-synagogen på øya Jerba. En lastebil lastet med gass eksploderte like ved synagogen.
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Den tunisiske regjeringen sa straks at det var en ren ulykke. 16 mennesker ble drept i eksplosjonen, blant dem 10 tyske turister. Det har gjort Tyskland til en part i saken. 14. april sa en tysk talsmann at det er økende tegn på at det var et terror-angrep, men man har ikke noe sikkert bevis. Tunisiske myndigheter viser liten interesse for å etterforske saken, men tyskerne presser dem. [Siden har det kommet meldinger som bekrefter at eksplosjonen var et terrorangrep. red. anm.]

Ghiba-synagogen er en av de eldste i Afrika. Den inneholder en stein som skal være fra det første templet, som ble ødelagt i 586 f. Kr. Den regnes derfor som en av jødedommens hellige steder. Den tiltrekker seg mange jødiske turister (opptil 2000 på en dag), noe som også kommer det arabiske samfunnet til gode. Dersom turismen skulle bli borte, vil det bli et følbart tap for lokalsamfunnet.

Gammelt samfunn
De eldste vitnesbyrd om et jødisk samfunn på øya stammer fra 900-tallet etter Kristus. På 1700-tallet var Jerba et viktig jødisk kultursenter. Blant innbyggerne var det mange handelsfolk, håndverkere og hebraiske forlag.

Jødene flykter
I 1945 var det mer enn 100.000 jøder i Tunisia. Nå er det omtrent 2.000 igjen, halvparten på øya Jerba. Tunisia er, nest etter Marokko, det arabiske landet hvor flest jøder er igjen. Det er trolig færre enn 10.000 jøder totalt igjen i hele den arabiske verden.

Etter 2. verdenskrig forlot jødene Tunisia i flere bølger.

Da Israel skulle bli opprettet, truet arabiske regjeringer sine jøder med at de ville hevne seg på dem dersom jødene fikk en stat i Israel. Dette at araberne, også ved noen av regjeringene, truet og straffet sine egne jøder for hva europeiske jøder gjorde i Israel, representerer en anerkjennelse av at jødene er et folk som hører sammen. Det var blant de tingene som drev jødene på flukt, og det nytter ikke å løpe fra det nå etterpå, og si at jødene bare er en religion eller at de skulle holdt seg der de var og ikke flyktet.

Mange jøder dro til Israel, noen dro til Frankrike. I 1967 dro en ny strøm. Israel var i krig, og det ble opptøyer mot jødene i Tunisia. Det er det samme: Jødene skal straffes for det andre jøder gjør andre steder.

På lignende vis flyktet jødene fra samtlige arabiske land, unntatt fra Saudi-Arabia. Det har vært stengt for jøder i århundrer.

Hva skjer nå?
Det har vært en beskjeden vekst i det jødiske samfunnet på Jerba de siste årene. Nå er de usikre. Noen sier: Dersom dette var et terrorangrep (som i så fall antakelig bare blir oppklart fordi tyskere er inne i bildet), vil “alle jødene” dra fra Tunisia.

Men ellers har jødene på dette stedet levd i fred med sine muslimske naboer de siste årene. Det er også typisk for jødenes situasjon i arabiske land: Det kan være bra lenge, men man vet aldri når det braker løs av en eller annen grunn – som ikke trenger å ha noe med noen lokal jøde å gjøre.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelForhandlinger begynner i dag
Neste artikkelUt av Jenin
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise