Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Jordans mareritt

19. april avla Jordans utenriksminister Marwan Muasher et besøk hos Yassir Arafat i Ramallah. Bakgrunnen er bl. a. en opphisset stemning i Jordan. Demonstranter i hovedstaden Amman har ropt: "[Kong] Abdullah, din usling, trekk tilbake troppene". De mener med det de jordanske soldatene som beskytter den israelske ambassaden i Amman. Noen roper også grove, obskøne slagord mot kongen.

Muashers besøk var trolig for å vise at Jordan bryr seg. Det skal også vise at diplomatisk forbindelse med Israel nytter – uten en slik forbindelse ville utenriksministeren nok ikke fått lov av de israelske styrkene som omringer Arafats oppholdssted til å gjennomføre besøket.

Redd for flyktninger
Det Jordan først og fremst frykter i dagens situasjon, er at lov og orden vil bryte sammen på Vestbredden i en slik grad at mange palestinere flykter over til Jordan. Israelere oppfatter det som «urealistisk», men for palestinerne er det en reell frykt. Det kommer allerede en liten strøm av palestinere.

Kong Abdullah frykter mer for en flom av flyktninger enn for at palestinerne i Jordan skal destabilisere Jordan med ulike typer demonstrasjoner. Kongen kan håndtere intern motstand, selv om han noen ganger må bruke metoder han egentlig ikke liker.

Palestinerne har kanskje ikke så mye å tjene på å lytte til de råd Jordan måtte kunne gi. Ett av Arafats gjenværende kort er at han kan skape uro i den arabiske verden. Verken israelere eller amerikanere har noe ønske om å få islamske regimer i Jordan og Egypt.

Fritt etter en artikkel av Herb Keinon, Jerusalem Post 20.04.2002, hvor han intervjuer Asher Susser, direktør ved Dayan-senteret for Midtøsten-studier ved Universitetet i Tel Aviv.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart