Jordans mareritt

19. april avla Jordans utenriksminister Marwan Muasher et besøk hos Yassir Arafat i Ramallah. Bakgrunnen er bl. a. en opphisset stemning i Jordan. Demonstranter i hovedstaden Amman har ropt: “[Kong] Abdullah, din usling, trekk tilbake troppene”. De mener med det de jordanske soldatene som beskytter den israelske ambassaden i Amman. Noen roper også grove, obskøne slagord mot kongen.

Muashers besøk var trolig for å vise at Jordan bryr seg. Det skal også vise at diplomatisk forbindelse med Israel nytter – uten en slik forbindelse ville utenriksministeren nok ikke fått lov av de israelske styrkene som omringer Arafats oppholdssted til å gjennomføre besøket.

Redd for flyktninger
Det Jordan først og fremst frykter i dagens situasjon, er at lov og orden vil bryte sammen på Vestbredden i en slik grad at mange palestinere flykter over til Jordan. Israelere oppfatter det som “urealistisk”, men for palestinerne er det en reell frykt. Det kommer allerede en liten strøm av palestinere.

Kong Abdullah frykter mer for en flom av flyktninger enn for at palestinerne i Jordan skal destabilisere Jordan med ulike typer demonstrasjoner. Kongen kan håndtere intern motstand, selv om han noen ganger må bruke metoder han egentlig ikke liker.

Palestinerne har kanskje ikke så mye å tjene på å lytte til de råd Jordan måtte kunne gi. Ett av Arafats gjenværende kort er at han kan skape uro i den arabiske verden. Verken israelere eller amerikanere har noe ønske om å få islamske regimer i Jordan og Egypt.

Fritt etter en artikkel av Herb Keinon, Jerusalem Post 20.04.2002, hvor han intervjuer Asher Susser, direktør ved Dayan-senteret for Midtøsten-studier ved Universitetet i Tel Aviv.

Forrige artikkelFN sender ikke Jenin-kommisjon
Neste artikkelUt av Ramallah, fanger til Jeriko
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no