80 prosent fattige i Gaza

Situasjonen i Gaza er gått fra ille til verre, ifølge en israelsk talsmann. Det som måtte ha vært av lov og orden, er i ferd med å bryte sammen. Det er stadige kamper mellom ulike klaner.

De palestinske institusjonene er i fullstendig kaos. Færre palestinere reiser utenlands, først og fremst fordi de ikke har råd til det.

Det begynner å bli knapt med matvarer. Prisen på en sekk mel er doblet. Israel har tillatt at mat og medisinsk utstyr blir sendt med fly fra Golfstatene.

Mer enn 80 % av de 1,3 million palestinere som bor i Gaza, lever under fattigdomsgrensen. Gjennomsnittsinntekten er tilbake til det den var i 1968, på under 4.000 kroner i året. Den var mye høyere før intifadaen brøt ut i slutten av 1987, og var i ferd med å bli mye bedre før Arafat startet denne runden med krig i september 2000. Over 100.000 palestinere fra Gaza og Vestbredden arbeidet i Israel. Dersom palestinerne velger fred, kan den øke betydelig igjen.

3.500 palestinere fra Gaza arbeider i 82 fabrikker i industrisonen i Erez, et samarbeidsprosjekt med Israel. Det er ett av de få prosjektene hvor folk bringer inn penger utenfra. De mest fanatiske forsøker å stanse denne inntektskilden også. I april angrep en palestinsk terrorist grenseovergangen. Han drepte en israelsk grensepoliti-mann og en palestinsk arbeider før han selv ble drept. Palestinere har også nylig skutt en bombekastergranat mot industri-området.

En israelsk talsmann sier at Israel ikke planlegger noen offensiv i Gaza. Men skulle det bli aktuelt, kan den gjennomføres på et par timers varsel.

I april ble 3 israelske soldater og 44 palestinere drept i ulike kamper i Gaza.

Fritt etter en artikkel av Arieh O’Sullivan i Jerusalem Post 2. mai 2002.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelEgne regler for jøder
Neste artikkelKlistrer Arafat til terror
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise