Hai i Beersheba

Israel er et lite land, på størrelse med et norsk fylke. Den sørlige delen, Negev, utgjør omtrent halvdelen av landet. Negev er en ørken. Riktignok er deler av ørkenen oppdyrket. Men dette er bare mulig ved å bruke kunstig vanning. Naturlig er området ørken og halvørken. Om vinteren er det regntid i Israel, og da faller det oftest en del regn. Da renner det også enkelte elver i området. Men i hele sommerhalvåret er det knusktørt. Da ligger elveleiene der helt uttørret. Ei elv som renner bare i regntida, kalles en wadi.

Den viktigste byen i Negev er Beersheba. Bibelen forteller at Abraham plantet en tamarisk der (1. Mos. 21, 33) og Isak gravde en brønn (1. Mos. 26, 23ff).

I utkanten av Beersheba fant en israelsk geolog for noen år siden rester etter en hai som må ha vært minst 20 meter lang. Det er et tegn på at dette området, som i dag altså er langt inne i ørkenen, en gang har vært havbunn. Og det må ha vært ganske dypt der, for slike haier lever ikke på grunt vann.

Som kjent beveger de ulike kontinentene seg hele tiden i forhold til hverandre. Europa og Amerika fjerner seg f. eks. fra hverandre med et par centimeter i året. Dette medfører en sprekkdannelse midt i Atlanteren, og dette er en grunn blant annet til den vulkanske aktiviteten på Island.

Israelske forskere tror at for 5-6 millioner år siden beveget kontinentene seg slik at Gibraltar-stredet, innløpet til Middelhavet, ble stengt. Dermed tørket dette havet opp, og etterlot seg en havbunn med et tykt lag med salt. Dette gjorde at klimaet ble mye tørrere enn tidligere. Negev-området, hvor elver og wadier hadde formet daler, tørket også.

Siden åpnet Gibraltar-stredet seg igjen. Middelhavet ble fylt opp igjen, og Negev-området kom under vann. Det er fra denne tida hai-restene stammer.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelIngen valg før full israelsk tilbaktrekning
Neste artikkelTre drept, 60 skadet
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise