Ortodokse boliger

I Jerusalem Report var det i april 1996 en stor annonse for ortodokse boliger. I tillegg til skryt av beliggenhet og generell kvalitet, nevner annonsen det som skal ivareta den spesielle livsstilen til ortodokse jøder: Balkong til å ha løvhytten (sukka) på, to oppvask-kummer på kjøkkenet og sabbatsheiser.

Sabbatsheiser har sin bakgrunn i 2. Mosebok, kap. 35, vers 3: «Dere skal ikke tenne opp ild i noen av deres hus på sabbatsdagen.» Dette blir bl. a. tolket slik at man ikke kan trykke på knapper som aktiviserer elektriske apparater. I ortokse hus må derfor heisene gå opp og ned automatisk hele sabbaten, med stans i hver etasje.

To oppvask-kummer har sin bakgrunn i 2. Mos. 23, 19: «Du skal ikke koke et kje i dets mors melk.» Dette blir tolket så strengt at man har to sett av alt som berører maten, også oppvask-kummer. Det blir altså ett sett for kjøttmat og ett for melkemat. (I tillegg har man et tredje sett som man bruker bare i påsken, pesach. Men til oppvask da bruker man gjerne en balje eller en annen mer midlertidig løsning. Hvis man bruker både kjøtt- og melkemat i påsken, må man ha et fjerde sett også.)

Balkong eller terrasse til å ha løvhytten på under løvhyttefesten (sukkot) hører også med. Dersom det er flere slik balkonger i et hus, ligger de ikke rett ovenfor hverandre. For i løvhytten skal man alltid kunne skimte himmelen, til minne om den klare himmelen jødene så under sin ferd gjennom Sinai.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelVil danne overgangsregjering
Neste artikkelKommer tilbake i regjeringen
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise