Intifadaen ødelegger palestinsk økonomi

Den israelske avisen Ha'aretz representerer venstresiden i Israel. Avisens reporter Amira Hass har tydeligvis adgang til steder og folk hvor israelske journalister flest er utestengt og/eller truet på livet. Så lenge hun fortsetter å skrive i Ha'aretz, får israelerne vite om overgrep fra israeleres side og om hvordan palestinerne opplever sin situasjon. I en artikkel 20. mai 2002 tar hun utgangspunkt i en rapport skrevet av representanter for Verdensbanken.
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

På grunn av israelske sikkerhetstiltak er de ulike delene av Vestbredden nå avstengt ikke bare fra Israel, men også fra hverandre. Palestinerne må ha tillatelse av israelerne for å reise fra en del av Vestbredden til en annen. Det blir til at de fleste reiser minst mulig, for slike tillatelser kan være vanskelige å få. Det er også vanskelig å frakte varer mellom de ulike delene av Vestbredden.

Et resultat er at i områder hvor det blir produsert mat, har prisene på mat gått kraftig ned, fordi man ikke får solgt maten. I byene derimot, hvor det ikke blir produsert så mye mat, har prisene økt sterkt pga. manglende forsyninger.

I begynnelsen av år 2002 var gjennomsnittlig realinntekt 30 % lavere enn den var i 1994, like før det palestinske styret ble opprettet. Antallet fattige (definert som de som har mindre enn 2 dollar pr. dag å leve for, altså 16-17 kroner per person), har vokst fra ca. 600.000 til 1,5 millioner, i en befolkning på vel 3 millioner. Det var i begynnelsen av 2002. Etter Israels aksjon i april er det anslått at tre firedeler av befolkningen lever under denne fattigdomsgrensen.

Den samlede produksjonen sank med 6-7 % i år 2000, på grunn av det dramatiske fallet da intifadaen begynte i september. I 2001 falt den 21 % til. I tillegg kommer tapet ved at over ett hundre tusen palestinere som arbeidet i Israel ikke har adgang dit lenger. – I 1999 var den samlede inntekten på ca. 45 milliarder kroner.

Ifølge rapporten fra Verdensbanken har palestinerne klart å tilpasse seg utrolig godt til den vanskelige situasjonen. Vestlige land ville ha brutt sammen under slike forhold. Tross vanskene fungerer utdanningen, helsevesenet og finansdepartementet bra, likeså de kommunale myndighetene.

Ifølge rapporten er korrupsjonen (målt etter uformell betaling til ansatte i regjeringen) vesentlig lavere i de palestinske områdene enn i de arabiske nabolandene.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelFire israelere skadet
Neste artikkelOmringet Arafat i natt
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise