“Forbudt å selge statsjord til arabere”

"Den israelske regjeringen har godkjent et lovforslag som sier at statseide landområder bare kan selges til jøder." (Fra www.nrk.no) Dersom NRK hadde forsøkt å gi et sannferdig og rimelig bilde av Midtøsten, hadde vi i MIFF ikke behøvd å gjøre det. De har klart å vri på fakta denne gangen også.

I dette tilfellet er det ikke foreslått, og langt mindre vedtatt, at det er forbudt å selge statsjord til arabere. Det som er foreslått, er at folk som bruker statsjord til utbygging, skal kunne bestemme (hvis de ønsker det) at bare jøder skal kunne bo der. Altså at byggefelt skal være reservert for jøder, slik at arabere og andre ikke-jøder blir utestengt.

Fra før er det tillatt med noe tilsvarende for enkelte grupper, blant annet arabiske beduiner. De kan lage små samfunn hvor ingen andre har lov til å bo. Det er ut fra at deres egne ønsker om å få ha en helt spesiell kultur i fred. – Enhver står selvsagt fritt til å flytte bort fra disse samfunnene.

Å ha lov til å bestemme at arabere ikke kan bo i et område, kaller Ha’aretz og andre israelere for rasistisk. Vi vil ikke forsvare lovforslaget (som antakelig ikke blir vedtatt). Det stemmer nok at en slik lov kunne neppe tenkes i noe vestlig land.

Men vi forstår hvorfor noen kan føle det nødvendig i dagens situasjon. Det er greit å sammenlikne med vestlige land. Men det finnes ikke noe vestlig land hvor lederne for en etnisk minoritet stadig gir støtte til terror (inkludert selvmordsbombere) mot flertallsbefolkningen. Det gjelder blant annet flere av de arabiske medlemmene av Knesset, som er valgt og gjenvalgt av de israelske araberne. Ikke noe vestlig land opplever en så stor legitimering av, og oppfordring til, vold og hat mot flertallsbefolkningens sivile. Det er da forståelig om jøder vil sikre seg mot å få tilfeldige arabere inn som nære naboer. Ingen vet hva det kan føre til i disse terrortider.

I tillegg til terroren er det en faktor til som gjør at mange jøder ikke ønsker arabere som sine nærmeste naboer. Det er dette med “familiens ære”: Skulle den arabiske naboen ha en ung datter, vet man aldri hva det kan føre til dersom noen av hennes mannlige familiemedlemmer skulle få det for seg at hun har “besudlet familiens ære”. “Æresdrap” forekommer i Israel også, selv om det visstnok er vesentlig sjeldnere enn før.

Men, som sagt: Sannsynligvis vil prinsippene om lik rett for borgerne veie så tungt at forslaget ikke blir vedtatt. Det er ikke alt man kan godta selv om man kan forstå det. Uansett må hovedkritikken rettes mot dem som har skapt, og støtter, en så farlig og vanskelig situasjon som jødene i Israel nå befinner seg i.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelOgså søndag som fridag
Neste artikkelIsraelsk offiser drept i bakholdsangrep
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise