“Det kristne høyre” og jødene i USA

De amerikanske jødene i alminnelighet, og deres ledere i særdeleshet, har en sterk tendens til å være liberale demokrater: For fri abort, for å begrense adgangen til skytevåpen, for miljøvern, for "skille mellom stat og kirke" (f. eks. mot bønn i skolen) og ikke særlig religiøse. Det kristne høyre står på motsatt side i disse og mange andre saker.
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Derfor var det i mange år liten kontakt og vennskap mellom de store gruppene jøder og det kristne høyre i USA, selv om sistnevnte i mange år har vært en sterk støtte for Israel.

Men nå er situasjonen for Israel så kritisk at man i økende grad ser bort fra motsetningene i andre spørsmål, og samarbeider om å gjøre Israels situasjon kjent.

En av de kristne Israel-organisasjonene, FOI (Friends of Israel) har 250.000 mennesker på sin liste over folk som jevnlig får opplysninger på e-post. Nå har også jødiske grupper begynt å invitere talsmenn for denne og andre kristne Israel-organisasjoner til å holde foredrag. Det er en rekke andre slike organisasjoner også. Det er arbeid på gang med å forsøke å skape et samarbeidsorgan for kristne Israel-venner. Man håper at det vil representere 100.000 kirker!

Mange jøder finner likevel partnerskapet noe problematisk. En av grunnene er at mange kristne mest har teologiske grunner for å støtte Israel. Ut fra sin forståelse av Bibelens profetier kan de ha temmelig firkantede oppfatninger og være mye mer “hauker” enn jøder flest i USA er.

Et annet vanskelig spørsmål er kristen misjon blant jøder. Mange jøder er redde for at de kristne gruppene skal bruke kontakten med jødene til å forsøke å omvende jøder generelt, og ungdom spesielt, til kristendommen. Men en rabbiner som har vært pioner på samarbeidet og drevet med det i mange år, beroliger jødene: Bare en veldig liten del av de evangeliske samfunnene driver med medlemsverving overfor jøder.

Millioner av evangeliske kristne ber for Israel. Og de har en sterk innflytelse på den nåværende amerikanske administrasjonen, hvor mange av toppfolkene selv tilhører disse gruppene. I USA er det grupper som følger med de ulike politikerne, hvordan de har stemt i ulike saker gjennom årene (“track record”). Den som har stemt mot Israel i noen saker, vil automatisk bli svartelistet av store grupper evangeliske velgere. Dette gir Israels venner en sterk innflytelse på amerikansk politikk.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelIsrael stenger ambassaden
Neste artikkelVedtatt i regjeringen
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise