Talmud

HVA ER TALMUD ELLER DEN MUNTLIGE LÆRE?

Den muntlige lære inneholder noen av de viktigste deler av jødisk liv og tenkning gjennom flere generasjoner. Kort sagt kan vi si at Talmudinneholder forskrifter og bestemmelser om hvordan Bibelen skal forstås, muntlig overlevert fra far til sønn, fra lærer til elev, helt fra Israels tidligste historie til den ble nedskrevet ca. år 500.

Opprinnelig var det ikke lov å skrive ned disse muntlige forskriftene, men i år 70 etter den alminnelige tidsregning, da den jødiske staten og Templet var ødelagt av romerne, ble mange av de lærde redde for at den muntlige læren skulle bli glemt. Våre store lærde besluttet derfor å skrive dem ned tross forbudet.

En av de største av disse, Rabbi Jochanan Ben Zakai, utbredte den idé at det ville være mulig for jødene å leve videre som et folk uten eget land og uten et tempel hvor man kunne ofre på de store høytidene. Man skulle heller lese og lære om jødedommen. Mange skoler og lærehus ble opprettet både i og utenfor Palestina, hvor jødedommen ble omhyggelig studert og diskutert. Det mest kjente var lærehuset (jeshiva) i Yavne.

MISHNA – GEMARA – TALMUD
MISHNA er den del av loven som ifølge jødisk tradisjon ble overlevert til Moses på Sinai, men ikke ble skrevet ned. Dommere, profeter og rabbinere førte loven videre fra slekt til slekt, helt til Rabbi Yehuda Hanasi, en av den tids mest ansette lærde, ordnet Mishna i 6 hovedavsnitt og lot den bli skrevet ned ca. år 200 etter alminnelig tidsregning.

Da Mishna var fullført, ble den grunnlaget for detaljerte diskusjoner i de neste 300 år i de babylonske og palestinske høyskolene. Disse diskusjonene ble nedskrevet ca. år 500 og kalles GEMARA. Dette verket inneholder diskusjoner om historie, legender, moral, legevitenskap m.m. Det meste av Gemara er skrevet på arameisk.

Sammen kalles Mishna og Gemara for Talmud, den muntlige lære. Nest etter Bibelen har Talmud betydd mer for jødisk liv og tenkning enn noe annet som er skrevet.

Forrige artikkelVæpnet konflikt med Israel var en stor feil
Neste artikkelZionismen i 2000 år – forbindelsen som ikke ble brutt
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag