Utbuling i muren

Våren 1996 inngikk regjeringen Peres en avtale med de palestinske myndighetene om at Israel skulle kunne åpne "den hasmoneiske tunnelen" mot at palestinerne fikk ta i bruk "Salomos staller" på Tempelfjellet.

Våren 1996 inngikk regjeringen Peres en avtale med de palestinske myndighetene om at Israel skulle kunne åpne «den hasmoneiske tunnelen» mot at palestinerne fikk ta i bruk «Salomos staller» på Tempelfjellet.

Da regjeringen Netanyahu noen måneder etter åpnet tunnelen, gikk Arafats folk til omfattende krigshandlinger mot israelerne (en slags kortvarig utgave av de to siste årenes begivenheter). Men palestinerne selv utførte omfattende utgravinger og bygging i forbindelse med «Salomos staller», som visstnok skal være den største moskeen i verden – under jorden.

Israelske eksperter regner med at det er disse utgravingene og byggearbeidene som har satt i gang en prosess i jordmassene. Den har ført til at det er blitt en voksende utbuling på Sørmuren («Klagemuren» er Vestmuren) av Tempelplassen, like ved disse «stallene». Utbulingen stikker nå så mye som 70 cm ut, og kan merkes over 190 meters lengde. Israelske eksperter har advart om at deler av muren står i fare for å rase ut i løpet av kort tid.

Etter at israelerne og de islamske myndighetene (wakf) har kranglet i lang tid om denne utbulingen (hvem som skal undersøke den, hvem som skal overvåke undersøkelsen og hvem som skal foreta utbedringer), er det nå blitt enighet om at jordanere skal gjøre jobben. De kjenner stedet, for inntil Arafats styre overtok for noen få år siden, var det jordanere som hadde ansvar for vedlikeholdet på Tempelfjellet.

En grunn til at begge parter gikk med på kompromisset, er at muslimenes hellige måned, ramadan, nærmer seg. Da ventes hundretusener av muslimer å strømme til stedet. Det kunne føre til en katastrofe hvis ingenting ble gjort.

Seks jordanske ingeniører har besøkt stedet og tatt prøver som skal analyseres i Amman. Israelske myndigheter for oldsaker skal «observere, men ikke overvåke» jordanernes arbeid. Man aner dyktig diplomatisk håndverk i bakgrunnen.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelSkadet av palestinske skudd
Neste artikkelFatah lover hevn
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise