Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Utbuling i muren

Våren 1996 inngikk regjeringen Peres en avtale med de palestinske myndighetene om at Israel skulle kunne åpne "den hasmoneiske tunnelen" mot at palestinerne fikk ta i bruk "Salomos staller" på Tempelfjellet.

Våren 1996 inngikk regjeringen Peres en avtale med de palestinske myndighetene om at Israel skulle kunne åpne «den hasmoneiske tunnelen» mot at palestinerne fikk ta i bruk «Salomos staller» på Tempelfjellet.

Da regjeringen Netanyahu noen måneder etter åpnet tunnelen, gikk Arafats folk til omfattende krigshandlinger mot israelerne (en slags kortvarig utgave av de to siste årenes begivenheter). Men palestinerne selv utførte omfattende utgravinger og bygging i forbindelse med «Salomos staller», som visstnok skal være den største moskeen i verden – under jorden.

Israelske eksperter regner med at det er disse utgravingene og byggearbeidene som har satt i gang en prosess i jordmassene. Den har ført til at det er blitt en voksende utbuling på Sørmuren («Klagemuren» er Vestmuren) av Tempelplassen, like ved disse «stallene». Utbulingen stikker nå så mye som 70 cm ut, og kan merkes over 190 meters lengde. Israelske eksperter har advart om at deler av muren står i fare for å rase ut i løpet av kort tid.

Etter at israelerne og de islamske myndighetene (wakf) har kranglet i lang tid om denne utbulingen (hvem som skal undersøke den, hvem som skal overvåke undersøkelsen og hvem som skal foreta utbedringer), er det nå blitt enighet om at jordanere skal gjøre jobben. De kjenner stedet, for inntil Arafats styre overtok for noen få år siden, var det jordanere som hadde ansvar for vedlikeholdet på Tempelfjellet.

En grunn til at begge parter gikk med på kompromisset, er at muslimenes hellige måned, ramadan, nærmer seg. Da ventes hundretusener av muslimer å strømme til stedet. Det kunne føre til en katastrofe hvis ingenting ble gjort.

Seks jordanske ingeniører har besøkt stedet og tatt prøver som skal analyseres i Amman. Israelske myndigheter for oldsaker skal «observere, men ikke overvåke» jordanernes arbeid. Man aner dyktig diplomatisk håndverk i bakgrunnen.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart