Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Irak-krig og Israel

Stadig mer tyder på at USA vil gå til militært angrep på Irak. Grunnen er faren for at Irak skal få store mengder av massedrapsvåpen. Saddam Hussein er enda mer hensynsløs enn andre arabiske og muslimske diktatorer, så i hans hender vil dette være enda farligere enn ellers.

Ifølge Barry Rubin, som lenge har vært å finne i spaltene til Jerusalem Post, har israelerne ikke presset på for å få til denne krigen. Her er noen av faktorene som taler imot den, sett fra Israels side:
En krig mot Irak kan føre til direkte angrep på Israel. I 1991 skjedde det ved at Irak sendte 39 Scud-raketter mot Israel. På mirakuløst vis ble få mennesker drept, men det var store materielle skader. Denne gangen kan Irak komme til å bruke biologiske og/eller kjemiske våpen.
Krigen kan også føre til at venner av Irak setter i gang en ekstra stor terror-kampanje mot Israel og mot jøder.

En annen frykt som mange israelere har, er hva krigen kan presse USA til i forholdet til Israel. USA trenger en viss støtte, eller i hvert fall ikke åpen motstand, fra en del arabiske og muslimske land for å føre krigen (særlig Kuwait og Saudi-Arabia, som grenser til Irak). Dette kan disse landene bruke til å presse USA i forholdet til Israel. Det har vi også tidligere sett. Et eksempel var da USA nylig presset Israel til å ikke lenger omringe Arafats hovedkvarter, mange mener at «koalisjonsbyggingen» var en viktig faktor bak USAs standpunkt i denne saken.

Og skulle krigen gå ille for Bush på en eller annen måte, kan det føre til at USA kan bli tvunget til å endre politikk på mange felter – også i forholdet til Israel.

Situasjonen inneholder også muligheter: Dersom USA lykkes med å fjerne en aggressiv diktator, kan det føre til et fredelige klima i hele regionen. Det kan også føre til at andre diktatorer tenker seg om en gang eller to ekstra før de setter i gang noe virkelig galt.

Barry Rubin mener at det ikke er sannsynlig at «gaten» (de store masser) i arabiske land vil gå lenger enn til sterke protester mot en amerikansk krig, særlig ikke hvis krigen blir vellykket (sett fra amerikansk side). Det vil regjeringene sørge for. Folk flest i den arabiske verden respekterer styrke. Det så vi på reaksjonene i forbindelse med krigen i Afghanistan.fghanistan.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart