Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Irrasjonell økonomi

16. oktober hadde Calev Ben-David noen tanker rundt Nobelprisen, mest litteraturprisen. Han kommenterer folk som har fått litteraturprisen (som Karl Gjellerup, Henrik Pontoppidan og Carl Gustaf von Heidenstam og andre som få kjenner noe særlig til nå) og folk som ikke har fått det, som Leo Tolstoi, Henrik Ibsen, James Joyce og andre. Årets litteraturpris til den ungarsk-jødiske Holocaust-overleveren Imre Kertész ble kanskje gitt mer som en markering mot den økende antisemittismen i Europa enn som en påskjønnelse av hans litterære arbeider.

Og så kommenterer Ben-David årets økonomipris, med typisk jødisk selvironi: ".. en israeler vant en Nobelpris dette året, Daniel Kahneman fikk prisen i økonomi. Kanskje regnet ikke det svenske akademiet med at han er israeler, for han har også amerikansk statsborgerskap og har bodd noen år i USA. Personlig tror jeg [skriver Ben-David] at Kahnemans israelske arv har spilt en stor rolle i hans arbeid. Han vant prisen for å ha ‘motbevist de vanlige oppfatningene om at økonomiske beslutningsprosesser er rasjonelle’. Det er noe nesten alle israelere kunne fortelle deg, særlig i de ukene da Knesset diskuterer budsjettet. [Det er ikke mye som er rasjonelt der.] Ja, jeg tror faktisk at Kahnemans teori kan utvides til å gjelde så godt som all beslutningtaking i dette landet [Israel]. Og, for dens saks skyld, utvelgelsesprosessen av Nobelpriser i det svenske akademiet."


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart