Irrasjonell økonomi

16. oktober hadde Calev Ben-David noen tanker
rundt Nobelprisen, mest litteraturprisen. Han kommenterer folk som har fått
litteraturprisen (som Karl Gjellerup, Henrik Pontoppidan og Carl Gustaf von
Heidenstam og andre som få kjenner noe særlig til nå) og
folk som ikke har fått det, som Leo Tolstoi, Henrik Ibsen, James Joyce
og andre. Årets litteraturpris til den ungarsk-jødiske Holocaust-overleveren
Imre Kertész ble kanskje gitt mer som en markering mot den økende
antisemittismen i Europa enn som en påskjønnelse av hans litterære
arbeider.

Og så kommenterer Ben-David årets økonomipris, med typisk jødisk selvironi: ".. en israeler vant en Nobelpris dette året, Daniel Kahneman fikk prisen i økonomi. Kanskje regnet ikke det svenske akademiet med at han er israeler, for han har også amerikansk statsborgerskap og har bodd noen år i USA. Personlig tror jeg [skriver Ben-David] at Kahnemans israelske arv har spilt en stor rolle i hans arbeid. Han vant prisen for å ha ‘motbevist de vanlige oppfatningene om at økonomiske beslutningsprosesser er rasjonelle’. Det er noe nesten alle israelere kunne fortelle deg, særlig i de ukene da Knesset diskuterer budsjettet. [Det er ikke mye som er rasjonelt der.] Ja, jeg tror faktisk at Kahnemans teori kan utvides til å gjelde så godt som all beslutningtaking i dette landet [Israel]. Og, for dens saks skyld, utvelgelsesprosessen av Nobelpriser i det svenske akademiet."

Forrige artikkelNyvalg sannsynligvis 28. januar
Neste artikkel28. januar fortsatt mest sannsynlig
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no