Irak etter Saddam

I Jerusalem Post for 17. oktober gjør Danielle Pletka seg noen tanker om hva som kan skje, og bør skje, i Irak og andre arabiske land etter at Saddam Hussein er fjernet. Noen få punkter, fritt gjengitt:

Iran er styrt av shia-muslimer. Alle arabiske land har hittil vært styrt av sunni-muslimer. Hvis det skal bli noe som ligner på demokrati i Irak, vil shia-muslimene (som er den største gruppen) få en dominerende stilling. Hvilke virkninger det kan få i andre arabiske land, er det ingen som vet. I Bahrain utgjør shia-muslimene 70 % av befolkningen, men er holdt utenfor styre og stell. I Saudi-Arabia er det også en stor shia-muslimsk gruppe, spesielt i de mest oljerike områdene, og de er undertrykt. Mange arabere frykter at shia-muslimene vil bli en slags femtekolonne for Iran. Men det er mange faktorer som tyder på at den frykten er ubegrunnet.

Kurderne er også en stor folkegruppe. De er jaget, drept og undertrykket.

Men dersom alle folkegruppene i Irak skulle få hver sin stat, eller utstrakt selvstyre, vil det begynne en ond sirkel av krav og motkrav om makt og ressurser, og det vil bli en uløselig knute. Kanskje løsningen er privatisering, uten å gjøre forskjell mellom etnisk og religiøs bakgrunn?

Dersom det skulle lykkes å få til noe som er noenlunde vellykket i Irak, vil det øke presset på herskeren i Syria ytterligere. I heldigste fall kan det bli en demokratiseringsprosess der også.

Det gjenstår å se om reelt demokrati er mulig i muslimske samfunn generelt og i den arabiske verden spesielt.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelVil straffe firma som boikotter Israel
Neste artikkelNetanyahu går sterkt frem
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise