Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Genesaretsjøen stiger

Kinneret (Genesaretsjøen) var nede i 214,42 meter under havflata. 11. desember ble det meldt om en stigning på 5 cm. Det var den første stigningen denne vinteren. Men dersom sjøen igjen skal nå sitt maksimum, 208,90 m under havet, må overflaten stige med ca. 5,50 m fra det laveste punktet. Det svarer til en milliard kubikkmeter, og det ville kreve at det skulle regne nesten i ett i hele regntiden. Det er nok ikke særlig sannsynlig.

November og begynnelsen av desember var usedvanlig varm og tørr. Siden har det vært bedre. 22. desember ble det meldt at overflaten i alt hadde steget 22 cm. Mange steder i Israel hadde det da regnet fra ca. 30 % til 50 % av vinterens gjennomsnitt. Men når desember er over, er bare januar og februar igjen av det som vanligvis er den beste regnsesongen. Så selv om alt er bra, er det for tidlig å si at det er en god regnvinter.

På Hermon-fjellet har vintersesongen startet. Det var ca. 30 cm snø i de nederste bakkene og 70 cm på toppen.

Dersom det ikke blir mye nedbør framover, vil vannkvotene til bønder måtte bli kuttet med 20 % til, på toppen av de 50 % som er kuttet tidligere år.

Avsalting
Fagfolk sier at hvis det blir stans i utbyggingen av avsaltingsanlegg, vil israelerne i løpet av tre år måtte stå i kø for å få vann. Men dersom gjeldende planer blir gjennomført, vil situasjonen bli noe lettere et par år fram i tiden, da store anlegg begynner å komme i drift. Vannforsyningen vil bli økt på følgende måte (alle tall er per år):

a) Allerede blir 300 millioner kubikkmeter med kloakkvann renset og brukt til vanning i jordbruket. 200 millioner kubikkmeter til vil bli brukt til dette.
b) 400 millioner kubikkmeter vil bli avsaltet fra sjøvann. De første anleggene er under bygging. Det dreier seg om drikkevann av høy kvalitet.
c) 50 millioner kubikkmeter ferskvann vil bli importert fra Tyrkia.
d) 50 millioner kubikkmeter vil bli avsaltet fra brakkvann. Et anlegg for dette, med en produksjon på 3 millioner kubikkmeter i året, er nå nylig tatt i bruk.

Det nye anlegget
Avsaltingsanlegget av brakkvann ligger sør for Beersheba i Negev. Det tar vann fra store, underjordiske lagre av brakkvann. Anlegget skal produsere drikkevann av høy kvalitet til seks småsteder i området og til forsvarets øvingsområder der. Overskuddsvann vil gå inn i det nasjonale nettverket av vann. Anlegget bruker omvendt osmose til å fjerne saltet.

Kilder: Artikler i Jerusalem Post av David Rudge 12., 19. og 22. desember 2002.

 

 

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart