Genesaretsjøen stiger

Kinneret (Genesaretsjøen) var nede i 214,42 meter under havflata. 11. desember ble det meldt om en stigning på 5 cm. Det var den første stigningen denne vinteren. Men dersom sjøen igjen skal nå sitt maksimum, 208,90 m under havet, må overflaten stige med ca. 5,50 m fra det laveste punktet. Det svarer til en milliard kubikkmeter, og det ville kreve at det skulle regne nesten i ett i hele regntiden. Det er nok ikke særlig sannsynlig.
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

November og begynnelsen av desember var usedvanlig varm og tørr. Siden har det vært bedre. 22. desember ble det meldt at overflaten i alt hadde steget 22 cm. Mange steder i Israel hadde det da regnet fra ca. 30 % til 50 % av vinterens gjennomsnitt. Men når desember er over, er bare januar og februar igjen av det som vanligvis er den beste regnsesongen. Så selv om alt er bra, er det for tidlig å si at det er en god regnvinter.

På Hermon-fjellet har vintersesongen startet. Det var ca. 30 cm snø i de nederste bakkene og 70 cm på toppen.

Dersom det ikke blir mye nedbør framover, vil vannkvotene til bønder måtte bli kuttet med 20 % til, på toppen av de 50 % som er kuttet tidligere år.

Avsalting
Fagfolk sier at hvis det blir stans i utbyggingen av avsaltingsanlegg, vil israelerne i løpet av tre år måtte stå i kø for å få vann. Men dersom gjeldende planer blir gjennomført, vil situasjonen bli noe lettere et par år fram i tiden, da store anlegg begynner å komme i drift. Vannforsyningen vil bli økt på følgende måte (alle tall er per år):

a) Allerede blir 300 millioner kubikkmeter med kloakkvann renset og brukt til vanning i jordbruket. 200 millioner kubikkmeter til vil bli brukt til dette.
b) 400 millioner kubikkmeter vil bli avsaltet fra sjøvann. De første anleggene er under bygging. Det dreier seg om drikkevann av høy kvalitet.
c) 50 millioner kubikkmeter ferskvann vil bli importert fra Tyrkia.
d) 50 millioner kubikkmeter vil bli avsaltet fra brakkvann. Et anlegg for dette, med en produksjon på 3 millioner kubikkmeter i året, er nå nylig tatt i bruk.

Det nye anlegget
Avsaltingsanlegget av brakkvann ligger sør for Beersheba i Negev. Det tar vann fra store, underjordiske lagre av brakkvann. Anlegget skal produsere drikkevann av høy kvalitet til seks småsteder i området og til forsvarets øvingsområder der. Overskuddsvann vil gå inn i det nasjonale nettverket av vann. Anlegget bruker omvendt osmose til å fjerne saltet.

Kilder: Artikler i Jerusalem Post av David Rudge 12., 19. og 22. desember 2002.

 

 

 

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelBesøker Tyrkia
Neste artikkelFire israelere drept, seks skadet
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise