Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Varm og tørr periode i vente?

Eksperter fra Ben-Gurion-universitetet i Beersheba har foretatt en undersøkelse. Den har vært støttet av UNESCO, og har vart i 15 år. I undersøkelsen er det blitt samlet inn data om vann i nåtid og fortid, ut fra bl. a. historiske beretninger, isotoper i stalagmitter i huler, hvordan vannstanden har vært i Dødehavet og mange andre opplysninger.

Undersøkelsen viser at klimaet i Israel har skiftet gjennom historien. Det har vært perioder da det var ekstra varmt. I slike perioder har det også vært ekstra tørt, omtrent 20 % mindre nedbør totalt. Det har ofte ført til at byer og landsbyer i utkanten av ørkenen ble fraflyttet. Innimellom har det vært kjøligere perioder. Og da har det også vært mer regn. Det har ført til en økning i folketallet og fruktbare forhold.

Mye tyder på at det har vært en kjølig periode, men at en varm og tørr periode er i ferd med å begynne. Det kan tenkes at drivhuseffekten og den generelle oppvarmingen på jorden øker varmen og tørken. – Det er allerede en tendens til at nedbøren i Nord-Israel ligger under det tidligere gjennomsnittet. Generelt er somrene i Israel varmere og varer lengre, mens vintrene er varmere og tørrere enn før.
Det er ikke bare at den samlede nedbørsmengden reduseres. Regnet faller i et annet mønster. I stedet for å falle forholdsvis jevnt, og dermed ofte på en jord som er fuktig og lett kan absorbere mer vann, kommer det sjeldnere og i store mengder når det kommer, slik at mye av vannet skaper flom og renner bort.

Regnmakeri
Israel har i en årrekke drevet med «regnmakeri». Det dreier seg om partikler av sølvjodid. Disse partiklene blir sprøytet inn i skyer. De skal danne en slags kjerner som vanndråper skal danne seg rundt. Metoden krever at det finnes skyer av høvelig type. Sølvjodiden blir «sådd» inn i skyene fra fly. Dersom skyene ligger lavt, kan man også bruke varmluft til å bringe sølvjodiden opp i skyene. Det øker faktisk regnmengden med 10-15 %, i alt ca. 80 millioner m3. Men inntil nylig har det vært få skyer av egnet kvalitet denne vinteren.

Underjordisk brakkvannsjø
En av de få plussfaktorene i dagens triste vannsituasjon, er at forskerne har oppdaget en brakkvannsjø under Israels ørken i sør, Negev. Det dreier seg kanskje om så mye som 200 milliarder m3 med brakkvann, dvs. vann som er salt, men mindre salt enn havvann.
De nevnte forskerne ved Ben-Gurion-universitetet anbefaler at Israel tar skritt til å pumpe dette vannet i store mengder og avsalte det. Avsaltingen blir dyr, men billigere enn å avsalte sjøvann, slik Israel er i ferd med å forberede i stor stil.

Kilde: En artikkel i Jerusalem Post av David Rudge 27. november.

 

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart