Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Økonomien

Her er noen glimt fra de økonomiske nyhetene i Israel. De er ikke særlig lystelige.

Statens inntekter
Statens samlede inntekter ble nesten 6 % lavere enn statsbudsjettet opprinnelig tilsa, og nesten 1 % lavere enn det reviderte budsjettet fra i sommer. Det var ca. 5 % lavere enn i 2001 (i fast pengeverdi).
Denne tendensen fortsetter. I desember kom det inn 3,6 % mindre enn i desember 2001. Inntekts- og eiendomsskattene gikk ned med hele 10 %.

Det som har reddet statsbudsjettet såpass som tilfellet har vært, er at momsen (merverdiavgiften) økte fra 17 til 18 %. Dessuten er flere avgifter økt (bl. a. på diesel og sigaretter).

Skattebyrden er redusert, fra 31,1 % i 2001 til 30,2 % i 2002. Skattebyrden er forholdet mellom skatter og avgifter på den ene siden og brutto nasjonalprodukt på den andre.

Rammer de fattige
Utbetalingene til arbeidsledige er redusert, i noen tilfeller med så mye som 34 %. Subsidier til folk i lavt betalte jobber er redusert med 44%.
Billettprisene for offentlig transport er økt. Egenandelene i helsevesenet er økt.
Enslige mødre ventes å arbeide fra barna er tre år. Før var grensen 7 år. Støtten til enslige mødre er redusert.

Bedrifter som legger ned
Ifølge Organisasjonen for uavhengige bedrifter i Israel la 35.000 bedrifter ned i 2001. I fjor var tallet ca. 50.000. I år ventes det å øke til 60.000.

En av mange grunner til økningen er at forsvaret (som kjøper mye mer fra mange flere bedrifter enn i Norge) har gitt beskjed om at regninger som forfalt i desember ikke blir betalt før i april. Mange små bedrifter må stenge. De har ikke råd til å betale lønninger og regninger uten å få penger i så lang tid. Noen kan riktignok få hjelp av at bedrifter som har mer enn 50 % av salget til det offentlige, kan få utsettelse med å betale inn mva.

Nedgang i salget
Ifølge Organisasjonen for uavhengige bedrifter i Israel faller salget i de fleste delene av økonomien. Turismen er redusert med 80 % (det må vel være siden før intifadaen startet i september 2000), salg av møbler er reduserrt med 30-40 %, klær og kultur begge ca. 30 %, mat og elektronisk utstyr med 15-20 %.

Organisasjonen frykter at regjeringen vil øke inntektsskatt og/eller eiendomsskatt. I så fall vil enda flere bedrifter gå over ende. Det samme gjelder hvis prisen på vann, gass og strøm øker. Organisasjonen ber regjeringen om å være rask med å utbetale arbeidsledighetstrygd til dem som har mistet jobbene sine.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart