Glimt fra politikken

Her skal vi nevne en rekke forhold som har det til felles at de angår valget som var 28. januar og den politiske situasjonen i forlengelsen av det:

Mistillit vanskeligere
Det er usikkert hvordan Sharons regjering vil bli sammensatt. Men når den først er dannet, sitter den tryggere enn tidligere regjeringer har gjort. Tidligere har en regjering kunnet fjernes ved at et flertall i Knesset stemte for et mistillitsforslag. Nå må 61 medlemmer stemme for et mistillitsforslag (altså et flertall ikke bare av dem som er til stede i salen, men av alle medlemmene). Men ikke bare det: Dersom vedtaket om mistillit skal være gyldig, må det inneholde navnet på en ny statsminister. Det vil derfor antakelig i praksis bli umulig for partier til høyre og til venstre for regjeringen å fremme et felles mistillitsforslag.

Lavere valgoppslutning
Bare 68,5 % av velgerne stemte ved dette valget, sammenliknet med 78,7 % i 1999 og 79,3 % i 1996.

Nå er jo 68,5 % ikke dårlig sammenliknet med mange andre land. Men nedgangen er bekymringsfull. Følgende forklaringer er gitt:
Partiene, særlig Arbeiderpartiet, satset denne gangen veldig sterkt på TV-reklame. Men de siste åra har kommersiell reklame på TV gjort at folk er mer kresne. Den politiske reklamen hadde derfor lave seertall: Nesten null på Kanal Ti, mindre enn 5 % på Kanal 1 og omtrent 8 % på Kanal 2. Til sammen mindre enn 15 %. En artikkelforfatter foreslår at Knesset pålegger TV-selskapene å bringe debatter mellom lederne for de store partiene, og pålegger lederne å stille opp. Før dette valget ledet Ariel Sharon, og ønsket ikke å stille opp i en debatt som kunne ødelegge noe av ledelsen. Dette bidro til redusert glød og dermed til mindre oppslutning.

I deler av Israel var det dårlig vær. Det påvirker oppslutningen.
Men i tillegg til alt dette var nok generell skuffelse og frustrasjon også en grunn til den forholdsvis lave oppslutningen. Mange støtter Sharon – mer eller mindre – i sikkerhetssaker. Men han har ikke lykkes i økonomisk politikk, og mange israelere har det dårligere enn før. Selv om det er mange gode forklaringer, både i krigstilstanden med palestinerne og i verdensøkonomien, bidrar det til en oppgitthet som nok påvirker oppslutningen.

Kvinner i Knesset
Israel er blant de landene som har lavest kvinnerepresentasjon i nasjonalforsamlingen. I det forrige Knesset var det 17 kvinner av de 120 medlemmene. Ved valget nå økte antallet kvinner, men bare til 18.

I Sharon-regjeringen var det tre kvinnelige ministre: Limor Livnat (Likud, utdanning), Dalia Itzik (Arbeiderpartiet, industri) og Tzipi Livni (Likud, jordbruk). Antallet statssekretærer (viseministre) er vesentlig lavere i Israel enn i Norge. To av dem var kvinner: Dalia Rabin-Pelossoff (Arbeiderpartiet, forsvar) og Nomi Blumenthal (infrastruktur).

Arbeiderpartiet nesten konkurs
Mens partiene på ytre høyre, og deler av Sharons eget Likud-parti, forsøker å samle sine krefter for å forhindre at Sharon går med på opprette en palestinsk stat, krangler lederne i Arbeiderpartiet om de skal slutte seg til Sharons regjering, og hva de eventuelt skal kreve i den forbindelsen.

Men ifølge Hannah Kim (Ha’aretz 31. januar) er Arbeiderpartiet nesten konkurs. Partiet skylder ikke mindre enn 200 millioner kroner.

 

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelIsrael i sorg etter romferge-tragedien
Neste artikkel“Det vil bli flere israelske astronauter”
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise