Sharansky tilbake i Russland

I januar [1997] var industri- og handelsminister Nathan Sharansky på besøk i Russland. [Det var det første besøket siden han fikk reise til Israel. Siden er det blitt flere, det er nå i 2003 et godt forhold mellom Israel og Russland.] Mange mener at Sharansky mer enn noen annen var mannen som sprengte det gamle […]

I januar [1997] var industri- og handelsminister Nathan Sharansky på besøk i Russland. [Det var det første besøket siden han fikk reise til Israel. Siden er det blitt flere, det er nå i 2003 et godt forhold mellom Israel og Russland.] Mange mener at Sharansky mer enn noen annen var mannen som sprengte det gamle Sovjetunionen. [Se artikkelen Bevisstgjøring av de sovjetiske jødene.]

Hovedhensikten med turen var å arbeide for økt handel og kontakt mellom Israel og Russland. Men Sharansky nyttet også anledningen til å foreta private markeringer. Han besøkte Lefortovo-fengslet, hvor han satt i nesten 9 år. Sharansky var der nesten 30 minutter lenger enn planlagt. Han bad om å få besøke en straffecelle. Lederen for fengslet prøvde seg med at slike celler ikke lenger fantes, men Sharansky gav seg ikke. Til slutt fikk han gå dit. Han tok med seg kona si, Avital, inn i cella, og de to var der i 10 minutter alene. “Den var enda mindre enn jeg husker,” sa Sharansky. “Det var stedet han vant sin største seier,” sa Avital, “seieren over seg selv”.

Sharansky ble satt i straffecelle fordi han nektet å undertegne et papir om at det var galt å delta i den jødiske utvandringsbevegelsen i 1970-åra.

Sharansky ble spurt om han kunne tilgi dem som hadde fengslet og voktet ham. Han svarte: “Det er ikke nødvendig å tilgi dem som tapte.”

Han besøkte sin fars grav for første gang. Han stod stille foran grava lenge. På farens grav stod det: “Må han hvile i fred, og må hans ætt blomstre i Israel.” Nathan valgte dette mens han satt i fengsel.
Siden besøkte han grava til Andrei Sakharov, mannen som viste Nathan at selv ikke det mest undertrykkende regimet kan hindre en mann i å være tro mot seg selv.

 

Forrige artikkelSender hjem personell fra Israel
Neste artikkelSharanskys parti slår seg sammen med Likud
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no