Saddams redselsregime

En lederartikkel i Dagen fra 28. mars tar for seg Saddam Husseins hensynsløse maktutøvelse i forbindelse med kuppet 22. juli 1979.

En lederartikkel i Dagen fra 28. mars tar for seg Saddam Husseins hensynsløse maktutøvelse i forbindelse med kuppet 22. juli 1979.

“Saddam hadde finstudert Stalins hersketeknikker og tilpasset dem systematisk til irakisk bruk. På et møte for innkalte partifolk lot han generalsekretær Hussein Mashadi bli ført frem. Alle kunne se at mannen var blitt fryktelig torturert.

Med skjelvende stemme leste Mashadi opp en lang ferdigskrevet tilståelse. Han skulle angivelig ha deltatt i en sammensvergelse mot landet sitt.

Så steg Saddam frem og leste langsomt opp navnene på 54 medskyldige. Samtlige var selv til stede i salen. Ved hvert navn ble vedkommende pågrepet av soldater og ført skjelvende ut. Mange opplevde at bena sviktet under dem. Blant de gjenværende begynte mange å gråte ukontrollert. Så tok Saddam sete i et rettstribunal og dømte samtlige 54 til døden ved skyting. Alle gjenværende i salen måtte delta sammen med soldatene i henrettelsesskvadronene.”

Så langt referat fra Dagen, som også lister opp følgende eksempler på Saddam Husseins “modus operandi”:

Ekspertene anslår at Saddam gjennom årene har torturert rundt 400.000 irakere, inkludert skremmende store mengder barn. Endog nyfødte spedbarn er blitt torturert foran lenkede mødre. Totalt skal han ha myrdet minst en million mennesker.

I 1980 gikk Irak til invasjonskrig mot nabolandet Iran, og vant mot slutten i 1988 en mager militær seier. Ved krigens slutt satt Saddam med en fryktet hærstyrke på hele 1,2 millioner mann under våpen.

Lederartikkelen i Dagen blir avsluttet slik:
“Takket være nye metoder for oljesmugling har Saddam de siste årene igjen tjent mye penger. De har han brukt til å bygge seg opp ny militær styrke. Samtidig arbeidet han febrilsk med å bygge opp hemmelige lagre med giftgass, bakterievåpen og atomvåpen. I 2005-2006 ville han trolig ha vært klar til å utfordre de vestallierte på nytt. Det ville i tilfelle ha blitt en atomkrig. Alt dette er sentral bakgrunn for den pågående Gulf II-krigen.”

Lederartikkelen i Dagen: Saddam Husseins “modus operandi”

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Forrige artikkelResolusjon 194
Neste artikkelSharm el-Sheikh-avtalen
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise