Krigens følger for Israel

I israelske medier er det spekulasjoner om hvordan Israels situasjon er påvirket av krigen i Irak og det forløpet den fikk. Her er noen poeng, fritt gjengitt:

Terror
Selvmordsbombere har vært ett av de store problemene under terror-krigen som begynte i september 2001. Saddam Hussein har betalt 10.000 amerikanske dollar til familien til hver av selvmordsterroristene. I tillegg til sikker plass i Paradiset, en stor ære osv., har nok dette beløpet hatt betydning for mange potensielle terrorister: Ved å gjennomføre terror-aksjonen, sikret de sin fattige familie et beløp som etter deres forhold er kjempestort. – Etter tilsvarende logikk har det virket avskrekkende på mange potensielle terrorister at Israel nå rutinemessig river husene til selvmordsterrorister.

Når Saddam er borte fra makten, vil den økonomiske støtten til terroristenes familier forhåpentligvis falle bort. Israel håper at det kan hjelpe til med å redusere terroren.

Syria
USA vil trolig forlange av syrerne at de bringer Hizbollah under kontroll. Dersom syrerne blir tvunget til å stenge kontorene til de 14 terror-organisasjonene som har hovedkvarter i Damaskus, kan også det bidra til å redusere terroren. For disse organisasjonene gir retningslinjer og organiserer bråk, særlig i Gaza.

Og ellers har Syria fått beskjed om at massedrapsvåpen ikke blir godtatt, heller ikke at man skjuler Saddams folk.

Også Iran og andre land har indirekte fått et kraftig budskap om at terror ikke blir godtatt. Krigen kan styrke de såkalt moderate i den arabiske verden, også blant palestinerne.

Ingen østfront
Når israelerne planlegger forsvaret, må de alltid ta hensyn til at selv om araberne og muslimene generelt er oppsplittet, kan det nokså raskt skje en samling i et stort angrep mot Israel. Både Irak og Iran har mange ganger sagt at de skal fjerne Israel.

Men med Irak ute av bildet som en stor militær faktor, er trusselen om et storangrep fra øst sterkt redusert, i hvert fall på kort sikt. Det kan kanskje gjøre det mulig for Israel å redusere forsvarsbevilgningene noe. Også beredskapen mot kjemiske og biologiske våpen kan trolig reduseres noe.

I tillegg vil det virke avskrekkende på folk som eventuelt måtte tenke på et angrep å se hvilken makt USA har og er villig til å bruke.

Israels betydning redusert
Israel har ligget der som en slags strategisk verdi for amerikanerne: Dersom noe skjedde, ville Israel kunne handle mer eller mindre på amerikanernes vegne selv om amerikanerne ikke ønsket å gjøre noe selv. Men når det nå viser seg at amerikanerne kan føre krig selv, nesten uten egne tap, blir Israel mindre interessant i denne sammenhengen.

En følge av dette er at USA antakelig vil bli mindre villig til å støtte Israel militært med store beløp. Israelerne må nok være forberedt på å betale en større del av regningen selv.

Men fremdeles vil det trolig være et nært samarbeid mellom Israel og USA på militær forskning. Israelske tilbakemeldinger på hvordan amerikanske våpen virker i praksis har også betydd svært mye.

Forholdet til palestinerne
Hvordan den nye situasjonen vil virke inn på forholdet mellom Israel og palestinerne, er uklart. Det ser ut for at statsminister Sharon regner med at USA vil forsøke å få opprettet en palestinsk stat. Men neppe uten at terroren stopper og neppe på en måte som truer Israels sikkerhet. Hva dette betyr i praksis, gjenstår å se.

Hovedkilder: Herb Keinon 11. april 2003 i Jerusalem Post og Aviad Kleinberg 12.04.2003 i Ha’aretz.

Relatert tema:
Israel og Irak-krig

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelIsraels statsministre
Neste artikkelIsraels fredsinitiativ 1989
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise