Home Nyheter 35 jøder i Irak

35 jøder i Irak

Det er 35 jøder i Irak, etter at ca. 150.000
jøder har forlatt Irak i løpet av 1900-tallet. I tillegg er det
noen i det kurdiske området i nord. De fleste er i 50-årene og oppover.
De yngste er to søsken på 19 og 20 år.

En synagoge har vært åpen i Bagdad. Saddams styre har betalt for vedlikehold av de jødiske gravstedene i landet, og til og med for oppussing av synagogen. I 1998 drepte en palestinsk terrorist to jøder og to muslimer like før løvhyttefesten. Siden sørget Saddam for en væpnet vakt ved synagoge.

Under Saddam har det vært mulig for å jødene å skaffe 10 kg kosher kjøtt til hver av de 35 jødene hver annen måned. De fleste jødene har vært avhengige av "olje-for-mat"-programmet for å overleve, slik også de fleste araberne har vær.

Jøder har hatt et generelt forbud mot å flytte fra Irak. Men en mannlig jøde klarte å komme seg over grensen til et naboland like før krigen begynte nå i mars. Han var gått av med pensjon, og fikk da et pass fra myndighetene. Ute av landet fikk han kontakt med sin søster. Hennes familie flyktet fra Irak for to år siden. Hun kontaktet en jødisk hjelpeorganisasjon som har sørget for at han fikk det han trengt.

Jødiske feltrabbinere som følger den amerikanske hæren vil ta kontakt med de gjenværende jødene i Bagdad-området og høre om de er interessert i å forlate Irak. Når dette blir skrevet, er det ikke kjent hva de velger. Kilde: Melissa Radler 11. april i Jerusalem Post, hun intervjuer folk fra de to jødiske hjelpeorganisasjonene American Jewish Joint Distribution Committee og Hebrew Immigrant Aid SocietyGi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Forrige artikkelUSA “etisk supermakt av høyeste klasse”
Neste artikkelEnsidige israelske tiltak
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no
0

Your Cart