USA “etisk supermakt av høyeste klasse”

I de første tre ukene av krigen har amerikanske fly gjennomført 35.000 tokter. I tillegg kommer helikoptrene. Flyene tok av fra hangarskip. Noen store bombefly fløy fra England og tilbake for hvert tokt. Bombene traff med dødelig presisjon.

Denne krigen har bekreftet at USA er verdens eneste supermakt. Det som er skjedd, har vist at president Bush er en av USAs største presidenter. Mange politiske ledere vil måtte bite i seg sine ord etter å ha sagt mye stygt om ham.

Krigen i Irak er ikke okkupasjon av en suveren stat, men frigjøring fra en brutal tyrann. Den tanken at terrorister ikke kan røres fordi det ville krenke vertslandets suverenitet, har mer å gjøre med frykt for å gå glipp av forretninger i arabiske land enn med omsorg for høye prinsipper. At amerikanerne gjennomførte denne krigen, har gjort USA til en etisk supermakt av høyeste klasse.

Denne raske seieren, med bare et lite antall drepte og sårede amerikanere, er et slag mot de ulike drivhus for terror i den islamske verden. Syria, som samarbeidet med Irak, vil ikke få beholde terrorbaser på irakisk jord. Libanon vil ikke få lov til å bli en base for iranske revolusjonære, verken Hizbollah eller Hamas.

President Mubarak i Egypt tar feil når han sier at denne krigen vil skape 100 nye bin Ladener. Han burde heller tenke over hva som vil skje med hans eget regime hvis det demokratiske eksperimentet i Irak blir vellykket.

Bush sier at han vil fortsette krigen mot terror. Alle parter i konflikten må altså tilpasse seg en verden med et nytt sett av regler. Sett fra Israels side utspiller et stort drama seg i Ramallah. Der forsøker man å utpeke en statsminister som skal nøytralisere Arafat. Bush har gjort det klart at han vil garantere Israels sikkerhet. Men han vil også forsøke å nå en avtale med palestinerne. Sharon bør ikke utfordre amerikanerne for mye akkurat nå.aring.

Artikkelen fortsetter under annonsenGi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Forrige artikkelFredsavtale mellom Israel og Egypt
Neste artikkel35 jøder i Irak
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no