Sharons besøk i Storbritannia

Statsminister Sharon har vært på besøk i Storbritannia. Det har vakt en viss oppmerksomhet i Israel. Og så har han vært på besøk i Norge. Det vekker mindre oppmerksomhet. I denne artikkelen skal vi ta med litt av hva som skjedde under besøket i Storbritannia.

En britisk talsmann sa at han trodde at Blair har «forandret syn» når det gjelder Irans atomtrussel etter samtalen med Sharon. (Foto: GPO) Det er kommet fram i Norge at Sharon krevde at Storbritannia skal bryte med Arafat, og at det ble avvist. Det stemmer. Men Sharon sa mer, ifølge et referat i Jerusalem Post

Støtte til palestinerne
Sharon gjorde det helt klart at dersom det skal bli framgang i fredsprosessen, må palestinerne ødelegge terroristenes infrastruktur (avvæpne og oppløse terrororganisasjonene). Hvis det ikke skjer, vil det ikke bli noen framgang. Terrorgrupper vil være en stor fare for Israel, «og en enda større fare for det palestinske styret», sa Sharon.
Sharon oppfordret EU sterkt til å øke den økonomiske støtten til den palestinske befolkningen. Hamas har ikke bare vært en terrororganisasjon, men har også drevet et omfattende arbeid innenfor helse, utdanning og sosiale tjenester. Dersom det skal lykkes å oppløse terrororganisasjonene, må noen overta de sosiale oppgavene de hadde. Sharon håper at EU i stor grad vil gjøre det. Der kommer nok også Norge inn.

Irans atomvåpen
Den saken hvor Sharon kanskje oppnådde mest, gjaldt Irans atomvåpen. Sharon gav Blair en detaljert oversikt over hva iranerne driver på med, og advarte om at situasjonen kan «bli kritisk» og «irreversibel» hvis det ikke blir gjort noe de neste 18 månedene. Det mest kritiske er at iranerne bygger et anlegg i Natanz for å anrike uran. Iranerne hevder at det dreier seg om lav-anriket uran til sivile reaktorer. Men det er frykt for at det er lett å bygge om anlegget til å produsere høy-anriket uran som kan brukes i atomvåpen.

Sharon la også fram opplysninger om de rakettene Iran har. De kan nå Israel og vestlige styrker i Midtøsten.

EU har gått inn for «konstruktiv dialog» med Iran. I praksis betyr det at iranerne kan gjøre hva de vil. En britisk talsmann sa at han trodde at Blair har «forandret syn» i denne saken etter samtalen med Sharon.

Andre emner
Blair avviste (som Bondevik) å bryte kontakten med Arafat. Men de drøftet hvordan statsminister Abbas kan styrkes. Sharon avviste Blairs innvendinger mot det israelske sikkerhetsgjerdet. Sharon gjorde det også klart Israel ikke vil løslate palestinske fanger «med blod på hendene».

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelAriel Sharons besøk i Norge
Neste artikkelNorgesbesøket har stor symbolverdi
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise