Vann fra Tyrkia

Vannsituasjonen i Israel er kritisk. Riktignok er det blitt en foreløpig lettelse i situasjonen fordi det var uvanlig mye regn siste vinter. Men erfaringsmessig blir det ikke så mye regn flere år på rad, og da slår problemet til for fullt.

På lengre sikt er nok den viktigste løsningen avsalting av sjøvann. Israel er nå i gang med å bygge de første store avsaltingsanleggene. Men det har også lenge vært tale om vann fra Tyrkia. Tyrkia har nemlig et stort overskudd av vann.
Dersom det hadde vært fred i området, hadde det naturlige vært en stor vannledning gjennom Syria til Libanon, Israel og Jordan. Det kunne ha løst vannproblemet i området for lang tid. Men slik forholdene er, nytter det ikke å tenke på noen ledning. Selv om det usannsynlige skulle skje at alle regjeringene gikk med på å bygge ledningen, ville det være umulig å overvåke hele ledningen hele tiden, og den ville trolig bli utsatt for omfattende sabotasje.

Avtale med Tyrkia
Etter fem år med forhandlinger skal det nå være like før en avtale blir undertegnet med Tyrkia. Riktignok er ikke prisen fastsatt ennå. Men skal det svare seg for Israel, må ikke vannet være noe særlig dyrere enn avsaltet sjøvann. Det koster 60 cent (vel 4 kroner) per kubikkmeter i Israel. Landene forhandler om å redusere forskjellige skatter slik at vannet skal bli billigere.
Slik det ser ut nå, vil Israel kjøpe vann fra Manavgat-elva ved sørkysten av Tyrkia. Den vil bli fraktet til Ashkelon (nesten helt i sør ved kysten, like nord for Gaza) og koplet til Israel vannsystem der. Det trengs en vannledning på 13 km. Tanken er at israelerne skal begynne å drikke tyrkisk vann i slutten av 2004. Det er tale om 50 millioner kubikkmeter i året i 20 år.
Det har vært en rekke kreative forslag til hvordan vannet kan fraktes. Det har blant annet vært foreslått store gummiballonger som blir tauet. Men det ser ut for at det blir bygget to nye tankbåter for formålet.

«Diplomatisk» vann
Med de nye avsaltingsanleggene, og muligheter for å bygge nye, trenger Israel egentlig ikke dette vannet så veldig sterkt. Det er like mye diplomatiske som økonomiske hensyn som ligger bak den avtalen som avtegner seg. Tyrkia er Israels nærmeste allierte etter USA. Tyrkerne har truet med å holde israelske firmaer utenfor ved store utbyggingsarbeider og å la være å kjøpe militært materiell fra Israel. Avtalen vil bidra til å bedre forholdet mellom Israel og Tyrkia.
For tyrkerne er det viktig å selge dette vannet. Men enda viktigere er det at de håper at når handelen er gjort, vil andre land henge seg på. Flere andre land, blant annet Libya, skal ha uttrykt interesse for å kjøpe vann fra Tyrkia.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkel«Til og med jødene trenger frigjøring fra Israel»
Neste artikkelDrøfter løslatelse av Islamsk Jihad- og Hamas-fanger
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise