Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israelerne frykter for sin eksistens

Det er vanlig å si at palestinerne er den svake parten i konflikten, israelerne er "en av verdens sterkeste militærmakter". Men militær slagkraft sier nok ikke alt om styrkeforhold. På mange måter er Israel den svake parten.

Hvorfor? Jo, uansett hva som skjer, vil muslimske arabere alltid finne land hvor deres egne har makten, hvor de kan føle seg hjemme. Kanskje må de flytte, slik jøder har måttet utallige ganger i historien. Men de vil alltid ha et sted hvor deres etterkommere kan høre hjemme.

Jødene har bak seg århundrer som diskriminert og forfulgt minoritet både i Europa og i arabiske land. De frykter sterkt å komme tilbake til denne situasjonen: Å ikke ha noe sted i verden hvor de kan styre sin egen skjebne.

Britisk ambassadør
Sherard Cowper-Coles har vært Storbritannias ambassadør i Israel i nesten to år. Nå skal han overflyttes til Saudi-Arabia. Han er «arabist». Han kunne fra før arabisk (egyptisk dialekt). Mens han var i Israel, lærte han seg et brukbart hebraisk.

I et avskjedsintervju med Ha’aretz 23. juli sier han at han var godt forberedt til jobben i Israel. Og så oversetter vi ordrett fra intervjuet:
Men han sier at det er en side ved livet i Israel som overrasket ham da han først kom dit, og fortsatt overrasker ham: «Hvor usikker engstelig og skremt – eksistensielt – folk her føler seg. Det er noe som er vanskelig å ta alvorlig når man ser det utenfra,» sier han. «Vi ser Israel som den regionale supermakten, med en blomstrende økonomi. Og selv om den går gjennom en vanskelig periode for øyeblikket, er det fremdeles en ganske ekstraordinær økonomi. Men likevel føler folk seg usikre og skremt og frykter for landets eksistens. De ligger bokstavelig talt våkne om nettene. Kanskje de ikke er så redde for sin egen framtid. Men de frykter for framtiden til sine barn og barnebarn. Det er noe politikerne og folk som uttaler seg skråsikkert om fredsprosessen må ta hensyn til både først og sist.»

Han sier også, etter å ha unnskyldt seg med at det kan høres ut som en talemåte, at det er umulig å «…. overvurdere hvor viktig Holocaust er for å forstå hvorfor israelere og jøder ønsker sitt eget normale land hvor de kan ha et tilfluktssted og sikkerhet etter så mange år med forfølgelser og pogromer.» Så langt den avgående ambassadøren ifølge intervjuet med Charlotte Halle i Ha’aretz.

Hva som kan gå galt
Noen av de tingene som kan gå galt, som gjør at Israel forsvinner:

At Israel taper militært, særlig når naboene om få år har fått atomvåpen.

At araberne kommer i flertall i selve Israel. Det ligger i dag an til det noen få tiår fram i tida, fordi araberne i Israel (og i de palestinske områdene) har en høyere befolkningsvekst enn nesten noen annen folkegruppe i verden.

En type frykt gjelder at leveforholdene i Israel blir slik at landets elite, som alltid kan få plass andre steder, forlater Israel og etterlater landet så svekket at det i neste omgang vil bukke under. Det er særlig to ting som kommer inn her:

Terror: Det var ikke minst det som gjorde at Israel var nødt til å slå til såpass sterkt mot terrorbølgen våren 2002, og nå bygger sikkerhetsgjerde.

Økonomi: Dersom situasjonen klarer å skade økonomien tilstrekkelig, kan det også føre til at mange av de best kvalifiserte gir opp og blir borte.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart