Rakettforsvar på sivile fly

I november 2002 ble det skutt to bærbare anti-fly-raketter mot et sivilt israelsk fly i Mombasa i Kenya. Rakettene bommet, men det var bare så vidt. Nylig var det en trussel i Toronto, Canada.

Det har ført til at stadig flere israelske fly nå har med seg en type forsvarssystem som militære fly har hatt lenge. Flyet er utstyrt med noe som ser ut nærmest som tre sko-esker, og en rekke antenner rundt omkring på flyet. Den ene “esken” oppdager når en rakett nærmer seg. De to andre sender ut bluss som forvirrer raketten. Rakettene søker nemlig på varmen fra jetmotorene. Forvarssystemet fører til at de i stedet “angriper” narrebluss som flyet sender ut, og eksploderer uten å gjøre skade på flyet.

Systemet som israelsk flyindustri har laget, er helt automatisk. Det eneste piloten i det sivile fly behøver å gjøre, er å slå systemet på før turen starter.

Andre produkter
Blant andre produkter den israelske flyindustrien er kjent for, er Ofek-satelittene. Israel har flere sivile og militære satellitter i bane rundt jorda.

Et annet er Arrow, en anti-rakett-rakett. Den skytes mot innkommende raketter (for eksempel fra et arabisk naboland) og eksploderer like ved siden av angrepsraketten. I en rekke tester med virkelige raketter har det lykkes Arrow å ødelegge angrepsraketten før den kunne gjøre noen skade. Dette systemet er operativt i Israel i dag, men det er for få Arrow-raketter til å stanse et virkelig massivt fiendtlig angrep.

Et annet viktig system er Phalcon, et fly som styrer en toppmoderne etterretning og leder kampene. USA presset Israel til ikke å selge dette flyet til Kina, fordi det kunne øke trusselen om angrep mot Taiwan. India har kjøpt flyet fra Israel, og Pakistan uttrykker bekymring for at det kan “forstyrre maktbalansen” mellom de to arvefiendene.

70 % av produktene fra den israelske flyindustrien blir solgt på eksportmarkedet. Resten beholder israelerne for seg selv.

Hovedkilde: En artikkel fra Associated Press i Jerusalem Post 16. oktober 2003.

Forrige artikkelVil frigi over hundre palestinere
Neste artikkelArafat har tatt 800 millioner dollar hjelpepenger
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no