Arameisk i fare

Ifølge en vanlig oppfatning kommer arameisk språk fra nomader som flyttet fra den arabiske halvøya til Mesopotamia og til slutt slo seg ned rundt Damaskus i Syria på 1300-tallet før Kristus. Ifølge 1Mos 25:20 var Rebekka, kona til patriarken Isak, arameer. Siden har ulike varianter av språket vært i bruk hele tiden.

MIFF trenger flere medlemmer for å bekjempe Israelhat og jødehat. Klikk her og bli medlem gratis ut året.

De første skrevne tekstene på arameisk er fra det tiende hundreåret før Kristus. Det er et forholdsvis enkelt språk, med bare 22 bokstaver. Rundt 500 før Kristus ble det innført av det persiske riket. Da fikk det stor utbredelse.

Jødene som kom tilbake fra eksilet i Babylon rundt 500 før Kristus, tok arameisk med seg. Det er semittisk, og ligner på hebraisk og arabisk. Det ble etter hvert dagligspråk i Israel, og var det språket Jesus vokste opp med. Hebraisk ble mest brukt i gudstjenester og av overklassen. Da Jesus sa på korset: “Min Gud, min Gud, hvorfor har du forlatt meg?”, var det på arameisk.
I den jødiske tradisjonen er mange rabbiner-tekster skrevet på arameisk. Også deler av Daniels bok og Ezras bok i Bibelen er på arameisk.

I dag blir språket snakket hjemme hos ca. 500.000 mennesker. De fleste er syrisk-ortodokse eller andre kristne. Det er i Irak, Syria, Tyrkia, Libanon, India, Europa, Australia og noen byer i USA, og noen få israelere som er innvandret fra de aktuelle områdene.
Men overalt er språket et minoritetsspråk. Stadig færre unge lærer språket. Gjennomsnittsalderen på dem som snakker flytende arameisk, blir stadig høyere. Det er arbeid i gang med å skrive en fullstendig arameisk ordbok. Men et slikt arbeid tar gjerne mange år.
Mange frykter at språket vil være utdødd om få tiår.

Kilde: En artikkel i Jerusalem Post 24. februar 2004 fra Associated Presshi

 

Forrige artikkel“Legg Hizbollah til listen av terrorgrupper”
Neste artikkelPrøveboring avdekket olje og naturgass
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -