Sabbatssirene og sabbatssang

Sabbaten er en viktig del av livet til ortodokse jøder, og også mange som ikke er så veldig ortodokse.

Pommes frites-maskinen i den jødiske delen av gamlebyen i Jerusalem er stengt på sabbate.

Sabbaten er en viktig del av livet til ortodokse jøder, og også mange som ikke er så veldig ortodokse. Sabbatsfeiringen har vært en av de mest sentrale sidene ved jødisk liv i årtusener. Det er sagt at det ikke er jødene som har holdt sabbaten, men sabbaten som har holdt jødene. Altså: Uten sabbaten ville det jødiske folket kanskje ha bukket unde.

En viktig side ved jødenes sabbatsfeiring er å tenne sabbatslysene i sitt hjem ved inngangen av sabbaten fredag kveld. (For jødene varer en dag fra solnedgang til solnedgang.) Det er mor i huset som gjør dette. Hun skal tenne lysene minst 18 minutter før solen går ned. Sammen med tenningen hører bestemte bønner. I Israel er det vanlig med sabbatssirener, som lyder når sabbaten skal begynne og man skal tenne lysene. Det forekommer også i andre land hvor det bor mange jøder, men først og fremst i Israel. Når kristne kirker kan ringe med klokkene, må jødene kunne la en sirene lyd.

De strengt ortodokse miljøene i Israel har det ikke med å finne på nye ting i utide. Endringer skjer sjelden og er gjerne så små som mulig. Men i noen ortodokse strøk i Israel er det nå gjort en endring: I stedet for at en sirene lyder like før sabbaten skal begynne, blir det spilt instrumentalversjoner av kjente og kjære sabbatssanger. Kilde: En artikkel av Liat Collins i Jerusalem Post den 21. mai 2004.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelIsrael trapper opp hjelp til arbeidsledige
Neste artikkelSelvmordsangrep forhindret
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise