Ingen rett til å vende tilbake

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Når det gjelder de arabiske flyktningene og Israel, må man også ta hensyn til at ikke bare flyktet ca. 700.000 arabere fra Israel til arabiske land. Men fra 1948 og i noen år etter flyktet over 900.000 jøder fra arabiske land, over 600.000 av dem til Israel. Disse menneskene har ingen andre steder å gjøre av seg enn Israel, forholdene for jøder er ikke slik i arabiske land at de har noe å reise tilbake til.

17. juni hadde Erik Schechter en artikkel i Jerusalem Post om “rett til å vende tilbake”. Han har snakket med en talsmann for FNs høykommissær for flyktninger, Rupert Colville. Ifølge Colville er det tre faktorer som forhindrer at flyktninger kan få vende tilbake til området de kom fra:

a) Tiden som er gått.
b) At den opprinnelige konflikten fortsetter og
c) om nye innbyggere har flyttet inn i områdene hvor flyktningene bodde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For eksempel, sier Colville, vil ingen åpne opp saken om de greske flyktningene [fra Tyrkia] på 1920-tallet.

Blant flyktninger som ikke har kunnet vende tilbake til områder hvor deres slekt hadde bodd i lang tid, nevnes de etniske tyskerne i naboland. Sommeren 1945, altså etter at krigen i Europa var over, vedtok de allierte i Potsdam at de etniske tyskerne som hadde bodd i europeiske naboland i århundrer skulle sendes “på en ordnet måte” tilbake til Tyskland. Over tre millioner ble flyktninger bare fra Tsjekkoslovakia, og millioner fra Polen og andre land. De har ikke kunnet flytte tilbake og ikke fått noen erstatning.

Gresk-kypriotene er også nevnt. Dette temaet har vi tatt opp i artikkelenIsrael og Kypros: Europeisk dobbelstandard.

Irakiske kurdere: I 1970 startet Saddam Hussein en 30-års-kampanje for å “arabisere” det kurdiske området. Hundretusener av kurdere ble fordrevet, og arabiske bosettere ble brakt inn i stedet. USA har “motarbeidet” at irakiske kurdere skal kunne vende tilbake av frykt for arabere og tyrkisk-talende.

Andre flyktningegrupper som ikke er nevnt i vår kilde-artikkel:

Finner som flyktet fra Karelen under 2. verdenskrig. Antallet var mer enn 400.000.

Ca. 8 millioner hinduer som flyktet fra Pakistan og ca. 6 millioner muslimer fra India i 1947. Ca. en million mennesker døde i prosessen. Det var en befolkningsutveksling, og den var ansett som rimelig i vide kretser.

Og, som nevnt: Over 900.000 jøder flyktet fra det arabiske området.

Vi må konstatere at den vanlige praksisen med hensyn til gamle flyktningeproblemer (særlig når det også er en pågående konflikt og de opprinnelige bostedene er overtatt av flyktninger som kom den andre veien) ikke gir de arabiske flyktningene noen slags “rett” til å vende tilbake.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Forrige artikkelFrykter mordforsøk på Ariel Sharon
Neste artikkelTyranner, kriger og folkemord
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no