Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Fylles Gennesaretsjøen i vinter også?

Gennesaretsjøen er Israels viktigste vannreservoar. Derfra blir vannet pumpet rundt til store deler av Israels befolkning.
Fra Gennesaretsjøen. (Foto: Conrad Myrland)

Gennesaretsjøen er Israels viktigste vannreservoar. Derfra blir vannet pumpet rundt til store deler av Israels befolkning.

Alle som har hatt bibelhistorie på skolen og/ eller har lest fortellingene om Jesu liv i Det nye testamentet, har hørt om Gennesaretsjøen. Det var der Peter og hans bror Andreas var fiskere [Matt 4:28], Jesus og Peter gikk på vannet [Matt 14:25-32], Jesus stillet stormen [Matt 8:23-27], disiplene fikk rekordfangst fordi de kastet garnet ut på høyre side [Joh 21:5-6], osv. Jesus gjorde mye av sitt virke i området rundt Gennesaretsjøen. Den kalles også for Galilea-sjøen [Matt 4:13].

Vel 200 meter under havet
Gennesaretsjøen ligger i Jordan-dalen, vel 200 meter lavere enn havflaten. I gamle dager rant vannet videre til Dødehavet, som er over 400 meter under havet. Men nå bruker Israel det aller mest av dette vannet, så bare ganske lite renner inn i Dødehavet. Derfor synker overflaten i Dødehavet hele tiden.

Søndag 29. august var overflaten på Gennesaretsjøen 210,05 m under Middelhavets nivå. Det er 1,19 m lavere enn det var på det høyeste forrige vinter. Da var Gennesaretsjøen praktisk talt hel fylt opp, det manglet bare 6 cm til øvre grense. Går det høyere enn øvre grense, blir det flom i området rundt sjøen. Israel forhindrer flom ved å la vann renne fritt ned til Dødehavet inntil flomfaren er over.
Israel har Middelhavs-klima, så det regner bare i vintermånedene. Det er derfor ikke kommet noe regn siden den gangen. Det har bare vært nedtapping.

Nedtapping
Hver vinter er et av de store spenningsmomentene i Israel hvor mye regn det vil bli denne sesongen. For to år siden var bekymringen stor: Nivået på Gennesaretsjøen var så lavt at det var fare for at den ville bli forurenset. Men de to siste vintrene har det vært mer regn enn vanlig. Og selv det meget sjelden har vært tre nedbørrike vintre på rad, satser vannmyndighetene på at det er dette som vil skje denne gangen. –

Det foregår derfor en forholdsvis sterk tapping fra Gennesaretsjøen, slik at det skal være plass til å få vannstanden fylt opp. Det blir nå tappet 1,7 millioner kubikkmeter vann per dag, mens gjennomsnittet i sommermånedene har vært 1,4 millioner kubikkmeter per dag. Total uttapning dette året vil bli mer enn 500 millioner kubikkmeter, mens det vanlige er ca. 350 millioner.
Det vannet som blir tappet, blir ikke ødslet bort. Det vannet som ikke går til vanlig forbruk, blir brukt i Jerusalem, Beersheba og andre steder som vanligvis bruker lokale vannkilder. Disse vannkildene blir da styrket.

Og ikke minst: Det går til å fylle opp så langt som mulig de underjordiske vannreservoarene, grunnvannsreservene som har vært altfor sterkt tappet ned over flere år.
Det er ventet at vannflaten i Gennesaretsjøen vil falle til 210,88 meter i begynnelsen av desember. Det vil si at det er plass for etterfylling av vann til å heve overflaten omkring 2 meter til 208,80 meter under havet , som er flomgrensen. Mange israelere håper og ber at det vil bli mye regn denne vinteren også.

Kilde: Artikkel av David Rugde i Jerusalem Post 29. august 2004.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart