Antallet kristne i arabiske land minker

De kristne terroriseres ut av Irak.

Søndag 1. august er en spesiell helligdag i flere av de kristne samfunnene i Irak. Fordi søndag er en vanlig arbeidsdag i det muslimske Irak, er gudstjenestene om kvelden. Så da 5 bomber gikk av i Bagdad og Mosul mellom kl 18 og 19, rammet de mange.
I tillegg forhindret politiet to andre bomber fra å gå av. – Det var også en serie bomber mot kristne mål ved juletider 2003, og det har vært terrorforsøk mot kristne skoler, klostre og andre kristne mål. Noen presser på for at kristne kvinner skal kle seg som muslimske. Tilfeldige kristne blir drept.
De muslimske terroristene oppnådde det de ville: Anslagsvis 40.000 kristne forlot (flyktet fra) Irak bare i de to ukene etter bombeaksjonen 1. august. Kristne har utgjort bare 3 % av befolkningen i Irak de siste årene. Men de utgjør en langt større del av dem som nå forlater landet. Det blir anslått at omkring 40 % av de kristne har forlatt Irak siden 1987, da en folketelling viste 1,4 millioner kristne. Og nå flykter altså en stor del av resten.

Riktignok har en rekke muslimske ledere fordømt angrepene på de kristne. Men fordømmelser stanser ikke angrepene. Tusenårgamle kristne samfunn forsvinner.

Andre muslimske land
I 1920 var det fremdeles ca. 2 millioner kristne i Tyrkia. Det var noen få år etter at hundretusener av kristne armenere ble slaktet ned eller drevet til å sulte eller tørste i hjel. Nå er det noen ganske få tusen kristne igjen i Tyrkia.

I begynnelsen av 1900-tallet utgjorde de kristne omtrent en tredel av befolkningen i Syria. Nå er de mindre enn 10 %.

I Libanon utgjorde de 55 % av befolkningen i 1932. Nå er de under 30 %. En av grunnene er at muslimene har raskere befolkningsvekst. Men hundretusener av kristne libanesere har også forlatt – flyktet fra – landet sitt.

Egypt har hatt en stor, kristen minoritet, kopterne. Men mange års diskriminering og forfølgelse – ofte av pøbelgrupper som får operere mer eller mindre fritt – har ført til at store mengder koptere har forlatt Egypt. Det er også hele tiden et sterkt press for å få kristne til å konvertere til Islam.

Kort sagt: Mens det nylig var 11 millioner kristne i Midtøsten, ligger nå at til rette for at i løpet av et tiår eller to, er det få igjen. Det er ulike grunner for at kristne flykter fra ulike land, og det kan gis mange forklaringer. Men de blir borte overalt.

Jødene fordrevet tidligere
Det som skjer med Midtøstens kristne nå, minner sterkt om det som skjedde med jødene på 1900-tallet, særlig etter at staten Israel var opprettet i 1948. I 1948 var det ca. en million jøder i de muslimske landene i Midtøsten. På noen år var nesten alle flyktet.

Jødene har forskjellig historie i de ulike arabiske land, og det var ulike faktorer som fikk dem til å forlate ulike arabiske land. Men det som er felles, er at alle jødene etter hvert forlater landene, og få eller ingen kan tenke seg å flytte tilbake. Forholdene for ikke-muslimer er ganske enkelt slik at det ikke frister å dra tilbake.

Det samme gjelder nå i økende grad for de kristne også.

Etnisk rensing
Selv om det går over tid, og ofte snarere ved psykisk å trette minoritetene ut enn ved å direkte jage dem, er dette en etnisk rensing god som noen. Nå har vi ikke en gang nevnt hvordan grupper som kurdere og drusere er blitt og blir behandlet.

Konklusjonen er: Når minoriteter ikke kan leve i fred og verdighet i arabiske land, er det rimelig at de får en stat hvor de kan være i flertall og være frie.

Kilde: En artikkel av Daniel Pipes 24. august 2004 i Jerusalem Post.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelSmå bedrifter nøkkelårsak til vekst
Neste artikkelKjøper militært utstyr fra Israel for første gang
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise