Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Bibeltekst fra 600 f. Kr. oppdaget

Amerikanske og israelske forskere sier at de har oppdaget en tekst fra 5. Mosebok fra ca. 600 f. Kr., før templet ble ødelagt første gang i året 587 f. Kr.

Amerikanske og israelske forskere sier at de har oppdaget en tekst fra 5. Mosebok fra ca. 600 f. Kr., før templet ble ødelagt første gang i året 587 f. Kr.

Det ikke så mange funn fra det første templets tid som direkte bekrefter Bibelens framstillinger. Derfor har det vakt stor interesse da amerikanske og israelske forskere ser ut for å kunne bekrefte at en sølvamulett er fra denne perioden. Det griper blant annet inn i debatten om hvor gamle de fem Mosebøkene er og hvor ulike deler av teksten kommer fra.

En utgraving i skråningen ned mot Hinnoms dal avslørte en gravgrotte med rester etter 90 medlemmer av en av Jerusalems velstående klaner. Den inneholdt tusenvis av verdifulle gjenstander: Pilespisser, smykker, steintøy, marmor, elfenbein og diverse metall.

Det ble funnet et segl med navnet «paltah» i gammelhebraisk skrift. Og det ble funnet to amuletter laget av fine ark av rent, sammenrullet sølv.
Nylig er teksten, som er på gammelhebraisk, tolket. Det viser seg da å være teksten som vi kjenner som «den aronittiske velsignelsen»: «Herren velsigne deg og bevare deg! Herren la sitt ansikt lyse over deg og være deg nådig! Herren løfte sitt åsyn på deg og gi deg fred!» (4. Mosebok 6:24-26)

Spørsmålet var da hvor gammelt dette var. Ved hjelp av nye teknikker utført i NASAs laboratier, har det vært mulig å datere innskriften til å være fra ca. 600 f. Kr. Dette funnet er publisert i et vitenskapelig tidsskrift i USA og gjengitt ganske omfattende i New York Times 28. september.

Det har vært mange feilslutninger og en del svindel med hensyn til slike gamle funn, så det er sunt å være litt skeptisk. Men dette ser, så langt, ut til å være bedre fundert enn en del andre angivelige funn.

Kilde: Amiram Barkat i Ha’aretz 29. september 2004.

 

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart