Bibeltekst fra 600 f. Kr. oppdaget

Amerikanske og israelske forskere sier at de har oppdaget en tekst fra 5. Mosebok fra ca. 600 f. Kr., før templet ble ødelagt første gang i året 587 f. Kr.

Amerikanske og israelske forskere sier at de har oppdaget en tekst fra 5. Mosebok fra ca. 600 f. Kr., før templet ble ødelagt første gang i året 587 f. Kr.

Det ikke så mange funn fra det første templets tid som direkte bekrefter Bibelens framstillinger. Derfor har det vakt stor interesse da amerikanske og israelske forskere ser ut for å kunne bekrefte at en sølvamulett er fra denne perioden. Det griper blant annet inn i debatten om hvor gamle de fem Mosebøkene er og hvor ulike deler av teksten kommer fra.

En utgraving i skråningen ned mot Hinnoms dal avslørte en gravgrotte med rester etter 90 medlemmer av en av Jerusalems velstående klaner. Den inneholdt tusenvis av verdifulle gjenstander: Pilespisser, smykker, steintøy, marmor, elfenbein og diverse metall.

Det ble funnet et segl med navnet «paltah» i gammelhebraisk skrift. Og det ble funnet to amuletter laget av fine ark av rent, sammenrullet sølv.
Nylig er teksten, som er på gammelhebraisk, tolket. Det viser seg da å være teksten som vi kjenner som «den aronittiske velsignelsen»: «Herren velsigne deg og bevare deg! Herren la sitt ansikt lyse over deg og være deg nådig! Herren løfte sitt åsyn på deg og gi deg fred!» (4. Mosebok 6:24-26)

Spørsmålet var da hvor gammelt dette var. Ved hjelp av nye teknikker utført i NASAs laboratier, har det vært mulig å datere innskriften til å være fra ca. 600 f. Kr. Dette funnet er publisert i et vitenskapelig tidsskrift i USA og gjengitt ganske omfattende i New York Times 28. september.

Det har vært mange feilslutninger og en del svindel med hensyn til slike gamle funn, så det er sunt å være litt skeptisk. Men dette ser, så langt, ut til å være bedre fundert enn en del andre angivelige funn.

Kilde: Amiram Barkat i Ha’aretz 29. september 2004.

 

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelIDF har tatt kontroll over ni kilometer land
Neste artikkelIDF vil operere i Gaza til alle rakettangrep opphører
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise