Israel kjempet forsvarkrig i 1967

Israels fiender påpeker ofte, som rett er, at landet løsnet de første skudd under Seksdagerskrigen i 1967.
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Medlemmer av Knesset utenriks- og forsvarskomite søker tilflukt i en grøft under en flyalarm i Tel Aviv 5. juni 1967. (Foto: Milner Moshe, GPO)

Israels fiender påpeker ofte, som rett er, at landet løsnet de første skudd under Seksdagerskrigen i 1967.

Dette endrer imidlertid ikke sakens kjerne: Seksdagerskrigen var en forsvarskrig for Israel, hvor landet var truet med utslettelse av sine arabiske naboland. I krigen hvor Israel okkuperte Sinai, Gaza-stripen, Golan-høydene og Vestbredden hadde den jødiske staten klart folkeretten på sin side.

Retten til selvhevdelse, som alle nasjoner har etter folkeretten, er først og fremst en rett til selvforsvar mot væpnet angrep. “Dette er det samme som nødverge i intern rett”, skriver professor Carl August Fleischer i sin bok “Hovedpunkter i Folkeretten” [Universitetsforlaget, 2. utgave, 1969]. Retten til selvforsvar er også anerkjent i FN-paktens artikkel 51.

Fleischer tar først et konstruert eksempel fra vårt eget lands historie:

Da den tyske flåte var på vei for å angripe Norge i april 1940, kunne Norge etter folkeretten ha grepet inn mot flåten uten at denne på sin side ennå hadde innledet selve krigshandlingene.

Så skriver Fleischer:
“Israels aksjon mot egyptisk territorium i juni 1967, etter at man på egyptisk side åpent hadde erklært at tiden nå var kommet til å utslette Israel, må bedømmes på samme måte.”

På det juridiske fagspråket kalles angrepet som Israel gjennomførte mot det egyptiske flyvåpenet 5. juni 1967 for “antesipert selvforsvar”. Fleischer definerer det slik: Selvforsvar som innledes for å avverge et angrep som ventes eller fryktes i fremtiden. Noe liknende er en “preventiv krig” – hvor stat A går til krig mot stat B på grunn av en slik antesipasjon.

Fleischer skriver også:
“En alminnelig adgang til preventiv krig eller antesipert selvforsvar ville gi anledning til de groveste misbruk. Men vi kan ikke strekke dette synspunkt så langt at den stat som vil forsvare seg, alltid må vente til krenkelsen er gjennomført, dersom trusselen er tilstrekkelig akutt og alvorlig.”

Hendelsene før krigsutbruddet i juni 1967 er beskrevet grundig i artikkelen Seksdagerskrigen.

22. mai stengte Egypt innseilinga fra Rødehavet for skip til og fra Israel. Dette rammet Israel meget sterkt, ikke minst siden landet den gangen kjøpte mesteparten av sin olje fra Iran, og siden Egypt også hadde stengt Suez-kanalen for israelske skip.

Avstengning av vannveier er etter folkeretten krigsårsak i seg selv.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelMøtes for første gang uten Arafat på 40 år
Neste artikkelTrekker sin trussel om å forlate regjeringen
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise