“Spøkelsene” i Arafats hovedkvarter

Offisielt eksisterer de ikke. Vakter med våpen har nektet journalister å fotografere eller snakke med dem.

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Offisielt eksisterer de ikke. Vakter med våpen har nektet journalister å fotografere eller snakke med dem.

Da Israel truet med å rykke inn for å ta dem i april, var noen av dem borte en kort periode. Så drev de sakte tilbake.

Torsdag kveld forsvant de stille ut i natten i Ramallah, like før deres beskytter og leder dro på sykehus i Paris. Det var ikke lenger trygt for dem i herberget.

– Deres spøkelsesaktige tilstedeværelse i Yasser Arafats ramponerte hovedkvarter ble gjentatte ganger nektet av palestinske talsmenn, selv om de enkelt kunne bli sett fra den vestlige inngangen, skriver Matthew Kalman i The Globe and Mail.

En gruppe på omkring 20 menn har i lang tid hatt tilholdssted i et nabobygg til Yasser Arafats “Mukata”, som delvis ble ødelagt under den israelske invasjonen i april 2002. De er ettersøkt av Israel for en rekke angrep på israelere og på palestinere som ble mistenkt for samarbeid med Israel.

Noen av dem var offisielt ansatt i en av Yasser Arafats mange sikkerhetstjenester. I fritiden, “som det har vært mye av i det siste”, var de i tillegg “aktivister” for Al-Aksa Martyrbrigade, terrorfløyen av Arafats Fatah-bevegelse.

Brukt som internt pressmiddel
“Spøkelsene” spilte en sentral rolle da den tidligere palestinske statsministeren Mahmoud Abbas ble presset til å gå av, forteller The Globe and Mail:

Abbas krevde gjentatte ganger at terroristene ble utvist fra hovedkvarter-området, men Yasser Arafat avslo. Da Abbas skulle tale til palestinernes lovgivende forsamling i september 2003, rykket “spøkelsene” ut, væpnet og maskert. De sprayet grafitti som anklaget statsministeren for å være en forræder og i lommen på amerikanske CIA.

Neste dag gikk statsminister Abbas av. Han anklaget Arafat for ikke å gjennomføre reformer.

Terrorister utlevert i 2002
Yasser Arafats beskyttelse av terroristene i sitt eget hovedkvarter, er et av elementene som har fratatt ham nær all tillit i den israelske befolkningen. Det har også fått den amerikanske administrasjonen til å nekte å ha noe med ham å gjøre.

I år 2002 holdt Israel Arafats hovedkvarter beleiret i ca. en måned, helt til han godtok å utlevere fire ettersøkte menn til et fengsel under internasjonal overvåkning i Jeriko.

En av de ettersøkte ble anklaget av Israel for å stå bak våpenlasten på Karine A, som ble tatt i et israelsk kommandoraid i Rødehavet i 2001. De tre andre var anklaget for å ha stått bak drapet på den israelske turistministeren Rehavam Zeevi i oktober 2001.

– Til og begynne med avviste Arafat at mennene var hos ham, avslutter The Globe and Mail lakonisk.

 


Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelNetanyahus avskjed vil skade økonomien, men styrke banker
Neste artikkel16 år gammel tenåringsterrorist drepte tre israelere på marked
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise