Arafats siste reise

Da Yasser Arafat forlot Ramallah i live for siste gang, ropte tilhengerne et av PLO-lederens favorittslagord. "Millioner av shaheeds [martyrer] marsjerer mot Jerusalem." Palestinerne betegner selvmordsterroristene som martyrer.

Da Yasser Arafat forlot Ramallah i live for siste gang, ropte tilhengerne et av PLO-lederens favorittslagord. “Millioner av shaheeds [martyrer] marsjerer mot Jerusalem.”
Palestinerne betegner selvmordsterroristene som martyrer.

RAMALLAH:
Egyptiske leger sjekker Yasser Arafat
En delegasjon fra Egypt kom mandag kveld til Yasser Arafats hovedkvarter i Ramallah, opplyser diplomatiske kilder i Jerusalem. I delegasjonen er også helsepersonell som skal undersøke den palestinske lederens helse.
Siden desember 2001 har Arafat vært under beleiring i sitt hovedkvarter. De siste dagene har den aldrende PLO-lederen hatt influensa. På fredag var han så dårlig, at han ikke kunne delta ved markeringen av Ramadans første dag. Også senere har Arafat holdt seg tilbake fra en rekke møter. (CM, 19.10.04)

RAMALLAH:
Yasser Arafat er alvorlig syk
Formann for de palestinske selvstyremyndighetene, Yasser Arafat, kjempet for sitt liv onsdag kveld. Den 75 år gamle palestinske lederen skal ha kollapset og vært bevisstløs i ti minutter.
– Arafat er alvorlig syk og er svært dårlig, men han blir tatt vare på av gode helsepersonell, sier doktor Mustafa Barghouti. Behandlingsgruppen består både av egyptiske, jordanske og tunisiske spesialister.
Meldingene om sykdomsbildet etter kollapsen er delte. Noen offisielle palestinske kilder fortalte at Arafat i praksis var ubevisst videre utover kvelden, andre sa han svevde mellom bevisst og ubevisst tilstand.
Arafats hovedproblem skal være i spiserøret. Israelske kilder mener sykdommen kan være mavekreft eller kreft i spiserøret, men Arafats leger sier at blodprøver og vevsprøver viser at palestinernes øverste leder ikke har kreft. I følge CNN skal Arafat ha vært ute av stand til å spise de siste ti dagene. Tirsdag skal det ha blitt konstantert at Arafat har en stor gallesten.
Tidlig torsdag morgen skal Arafats tilstand ha stabilisert seg, uten å ha blitt bedre.
– Han spøkte med oss. Han trenger mer medisiner og tester, sa Azzam Ahmed.
Israelske myndigher vil tillate Yasser Arafat å dra hvor som helst for å få medisinsk behandling. For første gang siden intifadaen startet i september 2000 kommer Arafats kone, Suha Arafat, torsdag til Ramallah fra Paris. (CM, 28.10.04)

YASSER ARAFAT:
Blir sendt til Paris for medisinsk behandling
Fredag morgen dro Yasser Arafat til Jordan i helikopter og fortsetter til Paris i et fransk fly for å få medisinsk behandling. En av legene som har behandlet Arafat sier den palestinske lederen lider av en blodsykdom. Symptomene kan tyde på at Arafat har fått leukemi.

Tror Arafat er døende
Offisielt melder palestinske kilder at Yasser Arafat har blitt betydelig bedre etter kollapsen onsdag kveld.
– Det er imidlertid få, bortsett fra Arafats mest loyale tjenere, som tror på dette, rapporterer Jerusalem Post fra Ramallah. Israelske myndigheter tror Arafat er dødelig syk, og mener spørsmålet om retur til Ramallah aldri vil oppså, skriver Ha’aretz.
– Fra vårt ståsted er Arafat død politisk, selv om han ikke fysisk sett er død, sier en israelsk, militær tjenestemann som Ha’aretz siterer.

Ble presset til å dra
Israel har forsikret de palestinske selvstyremyndighetene om at Yasser Arafat vil få lov til å returnere til Vestbredden hvis han må reise til utlandet for å få medisinsk behandling. I mer enn to år har Arafat i praksis vært i israelsk husarrest i Ramallah.
I følge en tjenestemann i Arafats hovedkvarter, ble Arafat lagt under sterkt press fra sin kone Suha og sin nære rådgiver Muhammad Rashid, før han godtok å dra til sykehus i Paris. Arafat skal ha bedt flere sentrale palestinere som Mahmoud Abbas, tidligere sikkerhetsminister Muhammad Dahlan og forhandlingsminister Saeb Erekat, med seg til Paris.

Abbas overtar kontrollen
De palestinske selvstyremyndighetene har satt sine sikkerhetsstyrker i høy beredskap etter at Arafats kritiske sykdomstilstand ble kjent onsdag kveld. Yasser Arafat har aldri utpekt noen politisk arving, og palestinske kilder frykter en intern maktstrid i et eventuelt vakum etter Arafat.
Selv om Arafat nå blir sendt til sykehus i utlandet, har han ikke utpekt noen vikar til å ta seg av oppgavene som formann for de palestinske selvstyremyndighetene, opplyser en palestinsk talsmann. Uformelt er det ventet at tidligere statsminister Mahmoud Abbas (Abu Mazen) vil fungere som vikar.

– Det vil bli mye bedre
Abdel Jawad Saleh, en tidligere minister i de palestinske selvstyremyndighetene, sier en slutt på Arafats regime “vil bety mye for det palestinske folk. Alt var avhengig av Arafat”. Fra sykehusbesøk til utenlandsreiser, “alt kom gjennom Arafat, han betalte for besøket og skaffet deg tillatelsen.”
– I årevis har det ikke blitt tillatt at vår stemme ble hørt. Samme hva som skjer nå, vil det bli mye bedre enn da Arafat styrte, sa Saleh. (CM, 29.10.04)

PLOs SENTRALKOMITÉ:
Møtes for første gang uten Arafat på 40 år
Lørdag samles sentralkomitéen i PLO for første gang uten Yasser Arafat til stede. Arafat ankom Frankrike fredag ettermiddag, hvor han skal gjennomgå medisinske undersøkelser.
Tidligere statsminister og generalsekretær i PLO, Mahmoud Abbas (Abu Mazen) kommer til å lede møtet i sentralkomitéen. Sammen med statsminister Ahmed Qureia ser Abbas ut til å overta det øverste ansvaret i de palestinske selvstyremyndighetene under Arafats sykefravær.
Da Arafat forlot Ramallah i et jordansk helikopter fredag morgen, ropte livvakter og tilhengere et av slagordene som er blant favorittene til den syke 75-åringen. “Millioner av shaheeds [martyrer] marsjerer mot Jerusalem.” Dette slagordet har lenge vært en del av Arafats oppvigleri til terror. Palestinerne omtaler selvmordsterroristene som martyrer.
Israels justisminister Yosef Lapid tror ikke Arafat vil komme tilbake som palestinsk leder.
– Sjansen for at han vil komme tilbake til sin tidligere stilling, som hovedperson, er nesten lik null, sa Lapid til Hærens radio
Den israelske, venstreorienterte politikeren Yossi Beilin (Yahad) håper Arafats fravær vil kunne skape rom for “mer pragmatiske ledere”, som vil gjenoppta fredssamtaler med Israel.
Fredag gjentok USAs utenriksminister Colin Powell sin oppfordring til Arafat om å overgi kontrollen av sikkerhetsstyrkene til statsministeren. (CM, 30.10.04)

SENTRALE KILDER I PA:
– Arafats mentale kapasitet er redusert
Sentrale kilder i de palestinske selvstyremyndighetene tviler på at Arafat kan gjenoppta sin rolle som palestinsk leder.
– Arafats mentale kapasitet er redusert, sier kildene til den israelske avisen Ha’aretz.
Franske leger mener at Arafat ikke er livstruende syk. Tilstanden blir fortsatt betegnet som alvorlig, men testene skal allerede ha utelukket blodkreft, i følge palestinske tjenestemenn. Endelige resultater av prøvene som Arafat har gjennomgått på et fransk militærsykehus er ventet i neste uke.
I de palestinske områdene er det de uoffisielle rapportene om Arafats mentale helse som vekker størst bekymring. Arafat skal ha vært ute av stand til å kjenne igjen personer som kom for å besøke ham. Selv nære medarbeidere som Mahmoud Abbas og Ahmed Qureia skal han ha hatt problemer med å kjenne igjen.
– Det hersker sterk tvil om Arafat vil være i stand til å ta avgjørelser, gi ordrer eller forstå i det hele tatt hva som skjer rundt ham, sier kildene. (CM, 31.10.04)

PARIS:
Fremgang for Arafat
Helsetilstanden til Yasser Arafat skal være bedre. Søndag møtte han en del av de palestinske tjenestemennene som har fulgt ham på reisen til Paris. Inntil søndag skal kun hans mest betrodde medarbeidere ha fått møte den alvorlig syke palestinske lederen.
Arafat gjennomførte også en samtale med den palestinske finansministeren Salam Fayad, som fortsatt er i Ramallah.
– Telefonsamtalen er et klart bevis på at Arafat er fullt klar over hva som skjer rundt ham, sa Fayad.
En nær medarbeider av Arafat har fortalt nyhetsbyrået AP at formannen tilbrakte mesteparten av fredagen i søvne. De gangene han var våken, skal han ha vært for svak til å stå på beina og måtte bli satt i en rullestol, forteller den anonyme medarbeideren. Arafat har spydd de gangene han har spist og skal i tillegg ha diaré, heter det. Fra tid til annen skal Arafat ha virket forvirret og har ikke gjenkjent enkelte av de besøkende, legger han til.
Tirsdag eller onsdag er det ventet svar på de medisinske undersøkelser som kan gi en mer presis diagnose på Yasser Arafats sykdom. (CM, 01.11.04)

ARAFATS TILSTAND MER ALVORLIG:
Abbas drar på sykebesøk til Paris
Helsetilstanden til Yasser Arafat ble dårligere onsdag kveld, opplyser palestinske kilder. Den palestinske lederen skal ha blitt overflyttet til en intensivavdeling på det franske militærsykehuset hvor han blitt behandlet siden fredag i forrige uke.
Den tidligere palestinske statsministeren Mahmoud Abbas dro til Paris i morgentimene. Abbas er generalsekretær i PLO, noe som gjør ham til nummer to etter Arafat i den palestinske paraplyorganisasjonen. (CM, 04.11.04) 

SYKEHUSKILDER I PARIS:
– Arafat er ikke død
Helt siden Yasser Arafat ble alvorlig syk for en uke siden, har det hele tiden kommet motstridende meldinger om hans helsetilstand. Informasjonskaoset nådde et klimaks torsdag ettermiddag, da en fransk avis, Radio Monte-Carlo og statsministeren i Luxemburg alle meldte at Yasser Arafat var død eller “klinisk død”. Senere på kvelden trakk statsministeren i Luxemburg uttalelsene tilbake. “Det var en misforståelse”, sa Jean-Claude Junckers talsmann.
Den israelske tv-kanalen Channel 2 skal via IDF ha fått melding fra “en svært troverdig kilde” at Yasser Arafat døde på sykehuset i Paris omkring kl. 16.30 norsk tid.
På en pressekonferanse kl. 17.30 opplyste Percy militærsykehus at Arafat ikke var død, men at hans helsesituasjon har blitt “mer komplisert”. Onsdag ble Yasser Arafat overført til en intensivavdeling. Torsdag kveld skal han ha kjempet for sitt liv. Palestinske kilder betegner situasjonen som “ekstremt kritisk”.
Fransk tv siterer en lege ved sykehuset, som sier Arafat får pustehjelp i respirator.
– Arafat har ingen sjanse til å komme ut av koma, sier den anonyme legen.
Fredag morgen slår Jerusalem Post fortsatt opp som hovedoppslag på sin nettside: “Rapporter: Arafat er klinisk død”. (CM, 05.11.04)

PALESTINSKE LEDERE:
– Til Paris for å erklære Arafat død
Konen til Yasser Arafat gikk mandag til hardt angrep mot mannens nærmeste samarbeidspartnere i den palestinske toppledelsen.
– De prøver å begrave Yasser Arafat i live, sa en opphisset Suha Arafat på telefon til den arabiske tv-stasjonen Al-Jazeera.
– Han er “all right” og vil dra hjem, sa konen fra Arafats sykeleie.
Søndag kveld dro tidligere palestinsk statsminister Mahmoud Abbas, nåværende statsminister Ahmed Qureia og utenriksminister Nabil Sha’ath til Paris. Det er ventet at de kommer til å erklære Arafat død på tirsdag.
Tirsdag kveld feirer muslimene Lailat al-Kader, natten de mener Allah åpenbarte Koranen for Mohammed. Å koble Arafat fra maskinene som gir ham kunstig livshjelp på denne dagen, vil gi stor symbolverdi i den muslimske verden. (CM, 08.11.04)

ABBAS OG QUREIA:
Kom til Paris mandag kveld
Paris-turen til PLOs generalsekretær Mahmoud Abbas og den palestinske statsministeren Ahmed Qureia ble midlertidig utsatt, etter at Suha Arafat kom med harde utfall mot den nye palestinske toppledelsen mandag morgen. Fra “Arafats sykeleie” sendte Suha Arafat en melding til det palestinske folk gjennom tv-kanalen Al Jazeera.
– Mennesker som søker å ta arven, planlegger å komme til Paris for å begrave Yasser Arafat mens han ennå lever. Jeg ber dere alle om å stanse denne konspirasjonen, sa Suha Arafat.
– Den hysteriske meldingen kan ha vært et forsøk på å vende det palestinske samfunnet mot det nye lederskapet med Abbas og Qureia, men i stedet samlet det støtte for dem i det palestinske samfunnet. I det minste vendte det alle bort fra fru Arafat, skriver Ha’aretz.
Kampen om den dødssyke Yasser Arafat, som de fleste antar er klinisk død, er en kamp både om penger og makt. Suha Arafat har lenge følt seg tilsidesatt av PLO generelt, og Mahmoud Abbas spesielt. Da Oslo-avtalen ble underskrevet i Washington i 1993, presset Abbas Arafat til å holde Suha borte fra arrangementet.
Yasser Arafat skal ha hundrevis av millioner dollar, om ikke milliarder, i hemmelige bankkontoer. Suha Arafat kjemper for å få denne arven.
Etter fransk lov kan Suha Arafat nekte de palestinske topplederne å besøke Yasser Arafat. Abbas og Qureia vil søke hjelp hos Frankrikes president Jacques Chirac, for å få ham til å hente ut en full rapport om Arafats helsetilstand. Suha Arafat har så langt forhindret dette.
– Jo mer kampen rundt sykeleiet dreier seg om økonomiske forhold, jo mer vil Hamas bli styrket, siden de i lang tid har anklaget Arafats regime for korrupsjon, skriver Ha’aretz. (CM, 09.11.04)

PALESTINSKE MYNDIGHETER:
Vil gravlegge Arafat i Ramallah
Tirsdag ettermiddag gjorde palestinernes utenriksminister, Nabil Sha’ath, slutt på to ukers spekulasjoner om Yasser Arafats helsetilstand.
– Arafats liv “er nå i hendene på Allah og hans leger”, sa Sha’ath. På en pressekonferanse gav han indirekte uttrykk for at Arafat bare har timer igjen å leve. I følge Sha’ath fungerer Arafats hjerte, lunger og hjerne. Leger på det franske sykehuset sier imidlertid at Arafat har gått inn i en dypere tilstand av koma.
– PLOs generalsekretær, Mahmoud Abbas, vil erklære Yasser Arafat død onsdag morgen, meldte det israelske nyhetsbyrået Itim sent onsdag kveld. Itim bygde sin rapport på sentrale palestinske kilder.
I følge en nær medarbeider av Arafat, Tayeb Abdul Rahim, planlegger de palestinske selvstyremyndighetene å gjøre Arafats hovedkvarter i Ramallah om til gravsted for den 75 år gamle palestinske lederen. Siden desember 2001 har Arafat vært isolert av israelske styrker i Mukata-bygningen. Israelske myndigheter foretrekker en begravelse på Gaza-stripen, men utelukker ikke en begravelse i Ramallah.
– Vi valgte Ramallah, fordi det er nær Jerusalem. Vi håer å kunne begrave Arafat i Jerusalem i nær fremtid, sa Hassan Khraisheh, som er varaordfører i palestinernes lovgivende råd.
Mahmoud Abbas, statsminister Ahmed Qureia, Sha’ath og Rouhi Fathi besøkte onsdag militærsykehuset i Paris. Suha Arafat skal ha tatt hjertelig i mot dem, bare 24 timer etter at hun anklaget dem for å ville “begrave Arafat levende”.
– Suha Arafats utbrudd var basert på en misforståelse, forklarte Sha’ath senere.
Franske leger brukte to timer på å forklare Arafats sykdomsbilde til de palestinske lederne. Medisinske undersøkelser har utelukket kreft eller forgiftning som årsak til sykdommen. Statsminister Ahmed Qureia var den eneste av de fire palestinske topplederne som besøkte Arafats rom på sykehuset.
Egypts president, Hosni Mubarak, har tilbydd seg å holde en minneseremoni for Yasser Arafat i Kairo, før en eventuell begravelse i Ramallah. (CM, 10.11.04)

HVA HAR SKJEDD?
29. oktober ble Yasser Arafat (75) transportert til sykehus i Paris. Hele tiden har sykdomsbildet vært uklart, på grunn av en mengde rykter og spekulasjoner. Det virker klart at Arafat falt i koma en gang i forrige uke, og ble tilkoblet en respirator.
Onsdag 10. november opplyste palestinske tjenestemenn at kun hans hjerte og lunger fungerte. Kl. 03.30 torsdag 11. november stanset Arafats hjerte å slå.
Det er ennå ikke gitt noen offisiell diagnose på Arafats sykdom eller en klar dødsårsak.

Arafat er død
Yasser Arafat døde torsdag morgen på militærsykehuset Percy i Paris, offentliggjorde den palestinske talsmannen Saeb Erekat tidlig torsdag morgen.

Arafats legeme vil bli fraktet til Kairo, hvor en minneseremoni finner sted fredag. Det ventes deltakelse fra en rekke arabiske og muslimske statsoverhoder. Seremonien vil bli avviklet på Kairos internasjonale flyplass, før Arafats kiste fraktes til Ramallah for selve begravelsen lørdag. Israels regjering har godkjent gravleggelse i Yasser Arafats hovedkvarter Mukata.
PLO har erklært starten på en 40 dager lang sørgeperiode.

Reaksjoner
– Det knuser hjertet mitt å tenke på at Arafat er død, mens den israelske okkupasjonen ikke er det, sier Saeb Erekat til CNN.
President George W. Bush sier Arafats død er “et betydningsfullt øyeblikk i det palestinske folks historie. Vi uttrykker vår kondolanse til det palestinske folk”.
Israels president, Moshe Katsav, håper Arafats død kan bli starten på en ny tidsperiode.
– Jeg håper det palestinske lederskapet tar en ny kurs som gjør slutt på vold og terror, og gjenopptar forhandlinger. Hvis de gjør det, vil de finne Israel som en villig fredspartner, sa Katsav.
Israels justisminister Yosef Lapid, som også leder Israels tredje største parti, uttrykte:
– Jeg hatet ham på grunn av alle israelerne som døde på grunn av ham. Jeg hatet ham fordi han ikke tillot fred.
Terrororganisasjonene Hamas og Islamsk hellig krig uttrykte sorg over Yasser Arafats død.
– Når vi nå har mistet vår store leder, vil vi øke vår vilje og trofasthet i å fortsette jihad (hellig krig) og motstand mot den sionistiske fienden inntil seier og frigjøring er oppnådd, sier Hamas i en uttalelse.

Økt sikkerhet
Israelske styrker iverksatte torsdag morgen sin “Nytt blad”-plan, som beskriver sikkerhetstiltak i kjølvannet av Yasser Arafats død. Veisperringer er satt opp rundt de største palestinske byene på Vestbredden og Gaza-stripen, og hele Vestbredden er avstengt.

Vil avvente det nye palestinske lederskapet
Statsminister Ariel Sharon vil ikke haste med å gi positive signaler til de palestinske selvstyremyndighetene. Han vil avvente og se om det nye lederskapet kan bevise sin evne til å kontrollere de selvstyrte områdene.
– Dersom det nye lederskapet bekjemper terror, vil Sharon være villig til å gjenoppta diplomatiske forhandlinger, sier regjeringskilder til Ha’aretz. (CM, 11.11.04)

YASSER ARAFATS SISTE REISE:
Minneseremoni i Kairo før gravlegging i Ramallah
Frankrike gav Yasser Arafat en full militær avskjedsseremoni, “verdig en statsleder”, da kisten hans forlot fransk jord torsdag. Fredag morgen blir det storstilt minneseremoni i Kairo, før selve gravleggelsen skjer i Ramallah fredag ettermiddag.
Arafat vil bli gravlagt i jord som palestinerne har fraktet inn fra Jerusalem. (CM, 12.11.04)

RAMALLAH:
Yasser Arafat gravlagt
Det hersket kaotiske tilstander rundt Mukata-bygningen i Ramallah fredag ettermiddag, da kisten med Yasser Arafat ankom. En stor menneskemasse samlet seg rundt helikopteret, og gjorde det vanskelig for de palestinske lederne å komme ut. Palestinske politimenn og væpnede, maskerte menn skjøt i luften for å spre menneskemassene. Ni palestinere skal ha blitt skadet i tumultene, opplyser Saeb Erekat. I følge Ha’aretz skal 30 mennesker ha fått medisinsk behandling i etterkant av opplevelsen. To palestinere skal ha blitt lettere skadet av beskytningen.
Jord fra Aksa-moskéen i Jerusalem ble plassert på kisten som en symbolsk handling. Arafat ønsket egentlig å bli begravd på Tempelhøyden, men det var det helt uaktuelt for den israelske regjering å godta. Arafats kone og datter var ikke inne i gravkammerset da PLO-lederen fikk lest den siste muslimske velsignelsen fra Koranen.
Offentlige representanter fra nesten
60 land deltok i militærparaden for Yasser Arafat i Kairo fredag formiddag. Tre israelsk-arabiske Knesset-representanter deltok i seremonien. I følge Ha’aretz skal de ha samtalt med Syrias diktator Bashar Assad.
PLO-leder Mahmoud Abbas og Fatah-leder Farouk Kaddoumi mottok de offisielle gjestene i kondolanseteltet. Statsledere fra Algerie, Egypt, Indonesia, Jordan, Libanon, Sør-Afrika, Syria og Jemen deltok. (CM, 12.11.04 KVELD)

 

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelGodkjenner Israels forslag til eksportregler
Neste artikkelYasser Arafat gravlagt
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise