Hvorfor Hizbollah er en trussel

Hizbollah (Allahs parti) har sin base i Libanon. Det er en shiamuslimsk organisasjon som vokste frem under den libanesiske borgerkrigen fra 1975-1990.

Hizbollah (Allahs parti) har sin base i Libanon. Det er en shiamuslimsk organisasjon som vokste frem under den libanesiske borgerkrigen fra 1975-1990.

I løpet av denne konflikten kunne ikke lenger regjeringen kontrollere sine grenser. Militante palestinere (rekruttert fra den palestinske flyktningbefolkningen i Libanon) begynte å intensivere angrepene på småbyer i nordlige deler av Israel. I 1982 invaderte Israel Libanon for å klarere grensen og stoppe angrepene. Som respons på dette, og det faktum at shiamuslimene ikke greide seg så bra i borgerkrigen, blandet Iran seg inn i krigen med penger, våpen og rådgivere. Resultatet ble en ny organisasjon: Hizbollah. De fleste iranere er shiaer.

Shiamuslimene har generelt blitt forfulgt av det store flertallet sunnimuslimer gjennom hele den arabiske (muslimske, red anm.) historien. Da Iran gjennomgikk en revolusjon i 1979, ble makten overtatt av geistlige shiamuslimer, og landet ble den store støttespilleren til shiabaserte motstandsbevegelser verden over. Iran ble dermed alliert med Syria, mest av alt siden begge var fiender av Irak. Hizbollah mottok penger (opp til hundre millioner dollar i året) og våpner fra Iran. Dette gjorde det mulig for den shiamuslimske befolkningen i Libanon på 1,5 millioner mennesker (vel 40 prosent av det totale folketallet), å stå sammen i krig mot de mer velstående kristne og sunnimuslimske innbyggerne i løpet av borgerkrigen.

I tillegg til å hjelpe shiaer med å forsvare seg selv, slo også Hizbollah et slag for den økende fattigdommen blant dem ved å bruke de iranske pengene til å bygge skoler og medisinske klinikker. De organiserte også produksjonen av opium og heroin i Sør-Libanon, en post som gir nye 100 millioner dollar i året til Hizbollahs operasjoner, samt jobber for shiamuslimene.

Iranerne får også noe igjen for dette, nemlig muligheten til å sende organisatorer fra Iran til å rekruttere libanesiske shiamuslimer til terroristorganisasjoner. De iranske radikale islamistene tror at Israel må ødelegges og at verden må konverteres til Islam, likeledes som de radikale sunnimuslimene tror det samme.

Hizbollah angrep israelske og libanesiske allierte i det sørlige Libanon i nesten to tiår før Israel trakk seg ut i år 2000. Siden den gang har Hizbollah bidratt med mer våpen, penger og tekniske rådgivere til palestinske terrorister. Fangeutvekslingen (mellom Israel og Hizbollah, red anm.) involverte stort sett palestinske fanger som ble løslatt fra israelske fengsler. Dette har gjort Hizbollah særdeles populær blant palestinerne. Denne populariteten fikk seg også en kraftig oppsving i år 2000, da Israel trakk seg ut fra sikkerhetssonen i Sør-Libanon. Tilbaketrekningen ble gjennomført fordi israelerne var lei av alle de omkomne israelske soldatene fra Hizbollahs angrep. Det ble også antydet, men aldri sagt rett ut, at en avtale hadde kommet på plass med Syria om å tvinge Hizbollah fra å fortsette krigen mot Israel i Nord-Israel. Men den israelske tilbaketrekningen førte til at alt for mange palestinere så de langsiktige mulighetene terror og selvmordsangrep hadde.

Den økende populæriteten organisasjonen opplever blant palestinerne er ikke et forsøk på å få makt innen palestinsk politikk. De flere tusen radikale Hizbollahsympatisørene som virkelig støtter Islamsk verdensherredømme ser på ødeleggelsene av Israel som oppnåelig og det å jobbe med palestinske radikale som en rasjonell handling. Neste mål er USA, som radikale iranere ser på som «Den Store Satan».
Hizbollah har allerede drept over 300 amerikanere. Siden 2001 har USA sett på Hizbollah som en fremtidig fiende man må konfronteres direkte. For arabere betyr dette amerikansk invasjon av Libanon og en mulig krig mot Syria.

Hizbollah har flere hundre medlemmer på andre siden av havet, som har blitt linket opp mot terrorangrep på jøder i Argentina, kidnappinger og andre aktiviterer. På tross av den internasjonale infrastrukturen har Hizbollah konsentrert seg om arbeidet sitt i Libanon, som for det meste skaper makt for shiamuslimene i Libanon. Dette gjøres ofte på bekostning av den libanesiske regjeringen. Organisasjonen kontrollerer nå mesteparten av Sør-Libanon, inkludert den israelske grensen. Hizbollah har tusener, kanskje titusener, av raketter som kan nå de store byene i Israel.

Den siste fangeutvekslingen (en kidnappet israeler mot over 400 palestinere og libanesere) med Hizbollah og Israel ble fremforhandlet ved hjelp av Tyskland. Israel håpte at denne avtalen ville åpne opp en forhandlingsordning med Hizbollah som ville hjelpe med å styrke freden langs den libanesiske grensen. Men Hizbollah på sin side, skryter av hvordan kidnapping av israelere lønner seg. Om Hizbollah returnerer til sine kidnappingstaktikker fra 80-tallet, særlig om det igjen involverer kidnapping av amerikanere, kan den fryktede andre israelske invasjonen av Libanon være et faktum, men denne gangen med amerikanske styrker som allierte.

 

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelHizbollahs historie
Neste artikkelStart med å fjerne Israel-hatet i media og skoleverk
Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no

Ingen artikler å vise