Syvåring i dødsleir

Den tyske konsentrasjonsleiren Buchenwald ble befridd av amerikanske soldater den 11. april 1945.

Den tyske konsentrasjonsleiren Buchenwald ble befridd av amerikanske soldater den 11. april 1945.

En feltrabbiner som var med de amerikanske styrkene, fant en liten gutt der. Han tok gutten i armene. Rabbineren gråt, men forsøkte samtidig å le og smile.

Han spurte: “Hvor gammel er du, barnet mitt?” Gutten svarte: “Det betyr ingenting. Jeg er eldre enn deg.” “Hvorfor mener du det?” spurte rabbineren. Gutten svarte: “Du gråter og ler som et barn. Jeg gråter ikke og jeg har ikke ledd på lenge. Så hvem er eldst, jeg eller du?”

Gutten het Israel Meir Lau og ble siden overrabbiner i Israel. Han var syv år da leiren ble befridd. Hans far, mor og 13 år gamle bror ble myrdet i Treblinka.
Lau har sagt at han ikke kan tilgi på vegne av de døde. “For det har jeg ikke noen myndighet til. Hele min familie og hele mitt folk – de gav meg aldri noen myndighet eller noe mandat til å tilgi på deres vegne.”

Nylig har han sagt at han mener jødenes historie i Europa snart er slutt.

Hva en amerikansk soldat opplevde da han var med på å frigjøre Buchenwald (engelsk).

 

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelHar godkjent rakettsalg til Jordan
Neste artikkelDrusisk forretningsmann frigjort
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise